Rezolucija američkih senatora: Od Evropljana traže sankcije za one koji ugrožavaju BiH

B.R
Autor/ica 4.3.2022. u 09:00

Rezolucija američkih senatora: Od Evropljana traže sankcije za one koji ugrožavaju BiH

Jeanne Shaheen, američka senatorica (Foto: EPA-EFE)

Grupa američkih senatora predvođenih demokratkinjom Jeanne Shaheen je predložila rezoluciju povodom 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Rezolucijom se podržava, kako je navedeno, demokratska, pluralna i prosperitetna Bosna i Hercegovina na 30 godina nezavisnosti. Osim Shaheen, predlagači su i njene stranačke kolege senatori Chris Murphy, Whip Dick Durbin i Gary Peters, kao i republikanac Roger Wicker.

Rezoluciju su predložili pozivajući se na historiju Bosne i Hercegovine, a pri tome je naglasak na ratnom periodu i onom što je uslijedilo poslije njega. Naglašena je dvostranačka podrška, i demokrata i republikanaca, ovom dokumentu.

Njime se poziva da svi politički akteri poštuju Dejtonski mirovni sporazum te da ulože više napora za postizanje dogovora o promjeni Izbornog zakona i ustavnim promjenama potrebnim za Opće izbore, koji bi trebali biti održani ove godine.

Članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine je poručeno da rade u interesu građana kao nosilaca suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da se ohrabruje vlast da nastavi raditi na članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji te je unija pozvana da poveća svoje napore u procesu integracije Bosne i Hercegovine.

Također se poziva i na borbu protiv korupcije, urušavanje demokratije, nezaposlenosti i odljeva stanovništva. Posebno se apeluje na rješavanje problema mladih.

Iskazana je podrška Uredu visokog predstavnika (OHR) u provođenju reformi te je ovoj instituciji i Vijeću za implementaciju mira (PIC) data, kako je istaknuto, puna podrška na provođenju Agende 5+2.

Od Ujedinjenih nacija se očekuje da nastave podržavati misiju EUFOR-a te da razmotre kapacitete ove misije s obzirom na izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

Osuđuju se oni koji urušavaju sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te se traži od čelnika evropskih država da insistiraju na odgovornosti onih koji to čine, a to podrazumijeva i sankcionisanje ako je to potrebno.

Također je osuđena zapaljiva retorika bosanskohercegovačkih, kao i političara u drugim državama regije za koje je navedeno da poriču genocid i druge ratne zločine.

Potpuni tekst rezolucije je dostupan ovdje.

klix.ba

B.R
Autor/ica 4.3.2022. u 09:00