Juratović: Izetbegović, Čović i Dodik sarađuju, podijelili su institucije, a u političkim odlukama se kao koče

Oslobođenje
Autor/ica 25.5.2022. u 13:52

Izdvajamo

  • Prema njegovim riječima, stvaranje Herceg-Bosne ne dolazi u pitanje, ali da stvaranje teritorija po nacionalističkoj ideologiji ne dolazi u obzir ni po koju cijenu, te da je potrebno riješiti i problem preglasavanja u FBiH.

Povezani članci

Juratović: Izetbegović, Čović i Dodik sarađuju, podijelili su institucije, a u političkim odlukama se kao koče

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Izvjestilac SPD-a u Odboru za evropsku politiku Bundestaga i predsjednik parlamentarne grupe za Zapadni Balkan Josip Juratović kaže da je prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koji je pripremio Odbor za spoljnu politiku izmenjen, ali da u veriziji koja je objavljena u medijima tih izmjena nema.

Prema njegovim riječima, među Bošnjacima je najviše umjerenih, koji nisu nacionalisti, a pitanje je šta se nudi umjerenim Hrvatima i umjerenim Srbima, da se i oni mogu identifikovati sa državom.

Napominje i da je BiH suverena zemlja koju ne bi trebalo da interesuju ni Srbija, ni Hrvatska, ni Turska, već BiH i suživot u BiH.

„Što prije pustimo šta Milanović govori, ili Vučić, ili Erdoğan, tim prije će biti bolje. Nacionalizam je rak-rana ove zemlje. BiH ima puno pametnih ljudi širom svijeta koji grade druga društva, jer nemaju ovdje perspektivu. Samo osuđujem nacionalizam. Milanovića dobro znam i žao mi je da se jedna članica EU tako ponaša, neprimjerno“, objasnio je Juratović.

Kako je naglasio, glavni zadatak međunarodne zajednice je demokratizacija BiH i njen put u EU: „Svako ko blokira izbore, blokira demokratiju i Ustav, što nećemo dozvoliti. Naći ćemo rješenje da se ne desi ono što se desilo Mostaru, gdje su dvije klike podijelile grad i uživale 12 godina, jer se, navodno, nisu mogli dogovoriti. Sada su u pitanju tri klike. Neka se ne zavaravaju.“

Prema njegovim riječima, stvaranje Herceg-Bosne ne dolazi u pitanje, ali da stvaranje teritorija po nacionalističkoj ideologiji ne dolazi u obzir ni po koju cijenu, te da je potrebno riješiti i problem preglasavanja u FBiH.

Oslobođenje

Oslobođenje
Autor/ica 25.5.2022. u 13:52