Radnici u zdravstvu protestuju ispred Vlade u Sarajevu: Diskriminisani smo od 2017.

M.A./klix.ba
Autor/ica 19.12.2019. u 15:35

Radnici u zdravstvu protestuju ispred Vlade u Sarajevu: Diskriminisani smo od 2017.

foto: AA

“Ovdje smo pred Vladom KS da pokažemo da smo živi i zdravi. Duboko smo razočarani odnosom ove vlade, jer bi logično bilo da smo svi jednaki pred sudom i zakonom. Svjedoci ste da su favorizirali Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, a nas su diskriminirali. Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su potpuno ignorisali”, istakao je Selimić.

Kaže kako su danas došli samo da pozdrave trenutnu vladu te je naglasio kako ovo nije političko okupljanje, iako su ih, kako je naveo, neki tako nazivali u proteklom periodu.

“Ovaj skup je dogovoren prije 15 dana, a dešavanja u vezi s promjenom su bila prije nekoliko dana. Tu smo da iskažemo svoje nezadovoljstvo, dostojanstveno sat vremena, uputit ćemo im jedan topli aplauz i to je to. Iskreno, ne očekujemo ništa od današnjih protesta, jer su već imali 12 mjeseci da završimo socijalni dijalog na obostrano zadovoljstvo. Vlast bi dobila jedan mir, radnici zadovoljstvo, a riješila bi se i diskriminacija koja se vuče od 2017. godine”, dodao je on.

Edo Selimić je zaključio da će i nova vlast imati isti pristup od ovog sindikata ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Podsjećamo, zdravstveni radnici u KS su na početku tražili potpisivanje granskog kolektivnog ugovora s većim koeficijentima i povećanje cijene satnice. Iz Vlade KS tada su poručili da nemaju 31 milion KM za ove zahtjeve.

Vremenom je Sindikat smanjio svoje zahtjeve za 75 posto, a u konačnici su odustali od gotovo svih zahtjeva, osim od usklađivanja koeficijenata. Kako kažu, kolektivnim ugovorom dobili bi mir i mogli bi se fokusirati na reforme u zdravstvu.

klix.ba

M.A./klix.ba
Autor/ica 19.12.2019. u 15:35