Provjerite svoje račune – mobilni operateri u BiH sinhronizovano pljačkaju građane!

tačno.net
Autor/ica 18.8.2014. u 21:34

Izdvajamo

  • Posebna napomena za medije u BiH: ako o ovoj temi ne budete izvijestili i obavijestili ljude, nadam se da će cijene reklama i oglasa koje prodajete mobilnim operaterima u BiH biti dovoljno velike da kompenzuju istinu da, ne samo da živimo u državi u kojoj nas pljačkaju na računima za mobilne telefone i u kojem (malo) jedemo za (doslovno) sve pare, nego i da ste prvi na listi krivaca zašto je to sve tako.

Povezani članci

Provjerite svoje račune – mobilni operateri u BiH sinhronizovano pljačkaju građane!

Cijena poziva za pretplatnike „prijateljskog“ m:tel-a iz rominga u Federaciji BiH je 1,40KM/min. Pretplatnici m:tel-a (jednu) SMS poruku poslatu iz Federacije plaćaju 0,50KM. Taj iznos tačno je duplo skuplji od cijene koju ćete platiti ukoliko razgovarate iz IIIa roming zone (SAD, Kanada i Australija), gdje je cijena poziva 0,70KM/min. Informacije za tzv. Roaming zonu 0 nisu dostupne na službenoj internet stranici m:tel-a, a ne možete ih dobiti odštampane ni u poslovnici, nego samo pozivom korisničkog servisa (ako ste baš uporni). Svi oni koji zagovaraju da je BiH (jedna i jedinstvena) država, samo na ovom primjeru mogu da se nose dođavola i da si zabiju u dupe priču o jednistvenoj BiH. Jer ovi podaci ilustruju da se jedino jedinstvo tržišta BiH ogleda u sinhronizovanoj pljački građana koju vrlo uspješno provode tri mobilna operatera s etničkim predznacima.

Piše: Andrea Vuković, Frontal

Zašto ne provjeravamo račune ili ovce treba da se šišaju
(ovaj dio je o našem maloumnom potrošačkom mentalitetu, pa, ako vas to ne zanima, ne čitajte ga)

Pročitam vijest o novoj tarifi m:tel-a – Moj Mix VIP (http://www.mtel.ba/mojjmix-vip/), pogledam račun za prošli mjesec, sjetim se prethodnih računa i shvatim da su moji računi daleko veći od VIP pretplate. Nazovem korisnički servis – po običaju, malo šta tu možeš da saznaš. Odem u najbližu m:tel poslovnicu, smjestim se udobno preko puta jedne fine tete (jedna od rijetkih dobrih stvari u vezi s ovim mobilnim operaterom je što u poslovnici u centru Banjaluke rade vrlo fine tete) i objasnim joj da imam jako velike račune i da sam zainteresovana da „tumbam“ tarife (na veće – po ko zna koji put od kad sam korisnik). Pregledamo moje račune i pogodnosti nove VIP tarife, tražeći razloge zbog kojih bi trebalo da je aktiviram. Bonusi poziva i poruka u „domaćim“ (BiH mrežama) su zaista impresivni – ali ko šalje 5000 SMS-ova mjesečno?? Interesuju me roming i internet. Ponuda koja se odnosi na internet je sjajna – 10GB i to po tri puta većoj brzini od svih drugih tarifa. Pa ipak, moja dioptrija ne dozvoljava da gledam filmove na telefonu. Nego, šta je s romingom? Dođemo do zaključka da to nije tako velika razlika. Gledajući svoje račune iz prethodnog mjeseca, ugledam Roming zonu 0 – koja nije na spisku roming zona VIP tarife, kao ni na jednom drugom spisku roming zona u ponuđenim tarifama. Pogledam račun za jul – Roming zona 0 je trećina vrijednosti računa. Pogledam račune iz prethodnih mjeseci i – zaledim se.

Roming zona 0

Roming zona 0 (čije ime upućuje na to da se radi o „nultoj“, najnižoj, odnosno najpovoljnijoj roming zoni) nije na spisku roming zona ni za jednu od ponuđenih postpaid tarifa u m:tel mreži – ni na službenoj stranici, a nije dostupna ni u štampanoj verziji). Pogledam u račun za jul i shvatim da će me 54 SMS-a u Roming zoni 0 koštati 31,58KM, odnosno da ću jednu poruku iz te „nulte“ roming zone platiti 58 pfeninga!

Teta u m:telu mi objašnjava da je Roming zona 0 zapravo roming u Federaciji BiH – u mrežama BH Telekom i HT Eronet, koje sam, kako mi kaže, „sigurno zakačila negdje u Federaciji“. To što mi je telefon podešen na „manuelno“ biranje mreže i što mu nestaje signal čim nema m:tel mreže sad je manje važno. Više je važno što uopšte u BiH, bez obzira na različite operatere, postoji roming koji se plaća*. A još je važnije što, ako postoji takav roming, nikada nisam dobila poruku od svoje m:tel mreže da sam u romingu (inače te poruke dobijam koju god granicu da pređem, zajedno s preporukom m:tel-a za partnersku mrežu u kojoj je roming najpovoljniji za korisnike m:tel-a)!! I to kakvom romingu! Romingu u kojem je:

cijena SMS 0,50KM

cijena poziva 1,40KM/min. prema mrežama u BiH (m:tel, Eronet i BH Telekom)

cijena poziva prema (npr.) Hrvatskoj 2,50KM/min.

cijena dolaznog poziva 0,60KM/min.

Pozivi za m:tel pretplatnike iz rominga u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj su tri puta povoljniji (0,44KM/min.) od poziva iz rominga u Federaciji, a ako zovete iz Sjeverne Amerike ili Australije (0.70KM/min.), minut razgovora platićete duplo manje nego da zovete iz Sarajeva!! Malo skuplje (tek 30 pfeninga po minuti) nego iz Federacije je da zovete s bilo koje druge tačke na planeti Zemlji.

Roming u EU

Ako vam kojim slučajem nije dovoljno mučno od ovih podataka, evo još nekoliko od kojih će vam definitivno pozliti. Evropska komisija 2007. godine uvela je ograničenja za cijene rominga među članicama Evropske unije**. Ove godine (od 1. jula) to ograničenje je, prema obavezujućim propisima Evropske komisije, 0,19 evra/min (http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/roaming-tariffs). Zemlje čalnice Evropske unije između sebe plaćaju roming koji je više od 3 i po puta povoljniji od rominga koji plaćaju pretplatnici m:tel-a kad se nađu u romingu drugog operatera u istoj državi.

To što živimo na prostoru u kojem plaćamo najskuplje usluge mobilnog telefona u regionu (i među najskupljim na svijetu) je okolnost koju sam prihvatila jednako kao što prihvatam da za 1kg najskupljih šparoga*** u najskupljoj organskoj prodavnici u Vašingtonu u Banjaluci ne možeš da kupiš 200g istog povrća treće klase. Jer… mi živimo u govnetu od države u kojoj su cijene osnovnih životnih potreba 21. vijeka obrnuto proporcionalne životnom standardu, a ponuda toliko jadna da nam se DR Kongo može rugati.

I to je sve sasvim u redu, jer (kad me već niko puškom nije natjerao da odem) niko me puškom nije natjerao da živim ovdje. Ali, oni koji me sljedeći put pokušaju ubijediti kako je BiH jedinstvena država koja funkcioniše i kako ne treba da se raspadne, neka me pozovu s m:tel-ove mreže iz Federacije da mi to objasne. Samo da upozorim: ta rasprava će trajati mnogo minuta puta 1,40KM.

*Najskuplju pretplatu za mobilni telefon (i najskuplji roming u i izvan zemlje) na svijetu nude kanadski mobilni operateri. Najveći od njih, Rogers (s više od 9,5 miliona pretplatnika na mobilnoj mreži), pokriva cijelu Kanadu (zemlju na 10 miliona kvadratnih kilometara), a roming naplaćuje samo u Sjeverozapadnim teritorijama po cijeni od (kanadskih) $0.90 = 1.20KM/min.

**Takođe, Ervopski parlament je u aprilu 2014. godine izglasao potpuno ukidanje rominga u EU do decembra 2015. godine (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-373_en.htm).

***Jedan od najskupljih proizvoda iz naših prodavnica namjerno je naveden u tekstu, jer je otvaranje teme poređenja cijena najpristupačnije hrane u BiH s ostatkom svijeta rizik od velike seobe 3+ balkanska naroda. Rizik – koji neću da preuzimam.

Posebna napomena za medije u BiH: ako o ovoj temi ne budete izvijestili i obavijestili ljude, nadam se da će cijene reklama i oglasa koje prodajete mobilnim operaterima u BiH biti dovoljno velike da kompenzuju istinu da, ne samo da živimo u državi u kojoj nas pljačkaju na računima za mobilne telefone i u kojem (malo) jedemo za (doslovno) sve pare, nego i da ste prvi na listi krivaca zašto je to sve tako.

tačno.net
Autor/ica 18.8.2014. u 21:34