Pojačane inspekcijske kontrole formiranja cijena u BiH

FENA
Autor/ica 28.2.2022. u 13:58

Pojačane inspekcijske kontrole formiranja cijena u BiH

Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Federalna uprava za inspekcijske poslove od jutros vrši intenzivne inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, naročito osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera.

“Apelujemo na sve privredne subjekte i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i trgovinu na malo, da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta, te upozoravamo da će sve zloupotrebe uvjeta slobodnog formiranja i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje biti sankcionirane”, izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Ovo je posljedica povećane potražnje za robama široke potrošnje izazvane ratom u Ukrajini.

Odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine obuhvaćeni su mnogi proizvodi kako osnovne životne namjernice, a tako i ostale.

U njih se ubrajaju: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun, te nafta.

“Pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane. Molimo građane da prilikom svake kupovine traže fiskalni račun, te da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

telefon za prijave033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: info@fuzip.gov.ba, te poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo”, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Radiosarejvo.ba

FENA
Autor/ica 28.2.2022. u 13:58