Književno veče sa Franzobelom

Autor/ica 22.11.2012. u 11:14

Književno veče sa Franzobelom

Sarajevski otvoreni centar i Austrijska ambasada u BiH u utorak, 27. novembra s početkom u 18.30 sati organizuju književno veče sa austrijskim književnikom i trenutnim gostom Sarajeva u sklopu Evropskog rezidencijalnog programa za književnike i književne prevodioce, Franzobelom. Književno veče će se održati u Multimedijalnom centru Mak (Alipašina 6a), a razgovor će moderirati Vahidin Preljević.

Franzobel je rođen kao Franz Stefan Griebel 1967. godine u Vöcklabrucku. Nakon mature odlazi u Beč 1986. na njemačke studije i studij istorije. Tokom studija, koja je završio 1994, intezivno je studirao i slikarstvo i konceptualnu umjetnost, i napravio svoje prve pokušaje kao likovni umjetnik. Počeo je pisati 1989, te je od 1991.slobodni pisac. Svoje prve radove samostalno je objavio. Kad je imenovan za pisca grada Linza (1992/93), austrijska književna scena obratila je pažnju na njega. Postao je poznat široj javnosti kada je dobio Ingeborg Bachmann-nagradu 1995 za Krautflut, priča iz svakodnevnog života zamotana u akrobatskim kaskadama riječi.

Sa mnogim objavljenim radovima – koji pokrivaju spektar od romana i zbirki poezije do predstava i libreta za opere i operete – postao je jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih autora alpske republike.

Evropski rezidencijalni program za književnike i književne prevoditelje zajednički je  program Književne mreže TRADUKI i Sarajevskog otvorenog centra, a gostovanje austrijskog pisca Franzobela podržala je Austrijska ambasada u BiH. Ideja programa jeste autorima/cama i prevoditeljima/cama pružiti mogućnost da mjesec dana intenzivno rade na svojim rukopisima, da se upoznaju sa društvenim i književnim prilikama u Bosni i Hercegovini, a da se istovremeno njihov književni i prevoditeljski rad predstavi bosanskohercegovačkoj publici. Sarajevo je u protekle dvije godine bilo domaćin velikom broju autora/ica iz cijele Evrope.

Tagovi:
Autor/ica 22.11.2012. u 11:14