“Domovina” je najodgovorniji politički potez u postdejtonskoj demokratiji

tačno.net
Autor/ica 21.6.2014. u 15:39

Nakon 14 mjeseci pregovora, možemo reći da smo se približili konačnom cilju okupljanja svih političkih snaga koje se protive negiranju genocida, borbe protiv diskriminacije i kršenja građanskih sloboda, zalažu za prava povratnika, te za punu ravnopravnost svih građana i građanki Bosne i Hercegovine na cijelom njenom teritoriju.

Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ je predložila platformu „Domovina“ kao osnov programskog djelovanja u ime udruženja povratnika, izbjeglih i raseljenih lica na području entiteta Republika Srpska, a kroz dugotrajni proces pregovora historijski i politički odgovorne političke opcije pristale su da stave po strani međusobne razlike i ponovno jedinstveno stanu u službu odbrane građanskih vrijednosti i države Bosne i Hercegovine.

Kroz period od svog nastanka do danas, koalicija „Prvi mart“ je uspješno sarađivala sa različitim institucijama i predstavnicima u vlasti, što je rezultiralo sa donošenjem novih zakonskih rješenja povoljnih za povratnike, a u zaustavljanjem onih koje mogu naštetiti izbjeglim i raseljenim licima. Uspješno smo koordinirali i osigurali adekvatnu pomoć u brojnim konkretnim slučajevima kršenja ljudskih prava, te stali na crtu vlastima u RS-u po svim pitanjima koje je povratnička zajednica smatrala važnim za njihov dostojanstven život i opstanak na ovim prostorima.

Radili smo i nastavljamo raditi na mobilizaciji bh. građana u inostranstvu na glasanje putem pošte, te ćemo nastaviti raditi sa registracijom povratnika, obrazovanjem mladih za adekvatno praćenje izbornog procesa, te djelovati na nivou lokalnih zajednica na zaštiti njihovih prava. Od danas, zvanično sa nama imamo i partnere – političke subjekte koji su pristali na zajednički nastup pod listom „Domovina“.

Lista „Domovina“ okuplja Stranku demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Stranku za Bosnu i Hercegovinu, Demokratsku frontu, Hrvatsku stranku prava BiH, Stranku dijaspore BiH i Posavsku stranku. Ove stranke će dati dva zajednička kandidata za predsjednika/potpredsjednika RS-a (iz hrvatskog i bošnjačkog naroda), te zajedničke liste za Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska. Također, stranke okupljene oko ove koalicije pružit će podršku jednoj listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz izbornih jedinica u entitetu RS. Pred nama je historijska prilika, a ova lista je najodgovorniji potez u postdejtonskoj političkoj historiji Bosne i Hercegovine. Moj glas, moja zemlja.

tačno.net
Autor/ica 21.6.2014. u 15:39