Podnesene krivične prijave zbog veličanja Ratka Mladića u nacionalnom spomeniku na Tjentištu

S.Š.
Autor/ica 17.6.2022. u 12:28

Podnesene krivične prijave zbog veličanja Ratka Mladića u nacionalnom spomeniku na Tjentištu

Foto: Sonja Marić/Arhiva

Nakon sramotnog čina i skrnavljena Partizanskog groblja prilikom čega je uništeno svih 700 spomen-ploča, sada druga razočaravajuća vijest dolazi iz jednog nacionalnog parka u BiH.

Naime, tokom trajanja omladinskog kampa krajem maja, ekipa Mediacentra Sarajevo svjedočila je neprimjerenom javnom veličanju lika i djela osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u jednom od hotela koji je sastavni dio Nacionalnog parka Sutjeska na Tjentištu. Zbog toga su podnijeli krivične prijave.

“Nepoznata osoba, u manjem društvu, je u vrijeme ručka uz gusle počela pjevati pjesmu koja slavi Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS (VRS) koja glasi ‘Da srpskom vojskom komanduje … da pred vojskom vazda bude prvi, kad sloboda rađa se od krvi; Da predvodi srpske divizije, hej to je Ratko Mladić, hej đenerale”, saopćili su iz Mediacentra.

Podsjetimo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove 8. juna prošle godine donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Kako kažu iz Mediacentra, posebno uznemirujuća činjenica jeste što uprava hotela ni u jednom trenutku, dok je trajao incident, nije učinila ništa da ga zaustavi ili sudionike upozori zbog ponašanja.

“S tim u vezi želimo da obavijestimo javnost da smo u skladu sa krivičnim zakonima u BiH uputili krivične prijave Tužilaštvu BiH i Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, uz priložene dokaze o navedenom događaju”, poručuju iz Mediacentra.

Pojašnjavaju da su Tužilaštvu BiH uputili prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH.

Dodaju da su Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju uputili prijavu o izvršenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona Republike Srpske.

“Veličanje ratnih zločinaca kao i odobravanje, negiranje, umanjivanje i opravdavanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti je nedopustivo. Za ovaj i svaki sličan incident mora se utvrditi odgovornost a počiniocima izreći zakonima predviđene kazne”, naglašava Mediacentar Sarajevo.

Ujedno, iz Udruženja “Vaša prava BiH”, koje zastupa Mediacentar Sarajevo u ovim postupcima, apeluju na nadležna tužilaštva da u što kraćem roku procesuiraju ovakva krivična djela, a sve u cilju prevencije govora mržnje kao neprihvatljive društvene pojave izrazito visokog stepena društvene opasnosti.

klix.ba

S.Š.
Autor/ica 17.6.2022. u 12:28