Manuel Sarrazin: Vođenje secesionističke politike te sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi

tačno.net
Autor/ica 7.9.2023. u 16:28

Izdvajamo

  • "Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta. To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja."

Povezani članci

Manuel Sarrazin: Vođenje secesionističke politike te sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi

Foto: Twitter/Arhiv

Specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin u izjavi za medije poručio je da je imao razgovore za zvaničnicima u Sarajevu i sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom te da se razgovaralo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

“Od ključnog značaja za to su ratifikacija trećeg sporazuma o mobilnosti do koje još uvijek nije došlo, kao i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj bezbjednosti. Pored toga sam mu još jednom pojasnio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u Republici Srpskoj koje finansira Njemačka. Pri tome smo se vodili sa dva različita aspekta”, istakao je Sarrazin.

Sarrazin je naveo da, što se tiče političke krize koju su izazvali zvaničnici u Republici Srpskoj, vlada Savezne Republike Njemačke nije imala političkog prostora. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine, na medije i na civilno društvo imaju posljedice, kazao je i dodao da su zato donijeli odluku da okončaju četiri važna infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura (preko 205 miliona konvertibilnih maraka), među kojima je, između ostalih, i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

“Kao drugo, Njemačka ostaje čvrsto uz sve ljude u Bosni i Hercegovini. S obzirom na trenutnu političku krizu posebno nam je stalo do ljudi u Republici Srpskoj. Zato će Njemačka u punom obimu i bez ograničenja, nastaviti implementaciju svih drugih projekata, kao što su saradnja sa civilnim društvom, projekti iz oblasti socijalnog zbrinjavanja ili humanitarna pomoć, ako za to bude potrebe. Ključ za nastavak saradnje i u drugim oblastima je u rukama gospodina Dodika. To sam mu danas još jednom poručio”, poručio je.

Za kraj naglasio je da on i cijela vlada Savezne Republike Njemačke žele da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

“Međutim, za to je potrebna drugačija politika. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta. To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja.”

tačno.net
Autor/ica 7.9.2023. u 16:28