Opet premlaćivanje na granici? Ovako izgledaju leđa migranta koji je sreo hrvatsku policiju

Boris Pavelić	, P. N.
Autor/ica 2.8.2018. u 11:35

Izdvajamo

  • Mnogi će tvrditi da je posao novinara isključivo – izvještavati. Ima, međutim, i onih koji misle ovo drugo. Sjetimo se Martina Bella i zapadnjačkih reportera u prošlom ratu: šokirani razaranjima, jasno su u kamere govorili tko ubija Sarajevo, tko je razorio Vukovar, zahtijevajući vojnu intervenciju protiv srpske vojske. Izbjeglička kriza, srećom i naravno, nije s tim usporediva – ali imamo pretučene ljude. Novinske bi redakcije, zajedno s HND-om, od MUP-a trebale zahtijevati da omogući reporterima neka s policajcima izlaze na granicu, noću, u najtežim uvjetima, na najneprohodnijim dijelovima granice. Samo tako nasilja će biti manje.

Povezani članci

Opet premlaćivanje na granici? Ovako izgledaju leđa migranta koji je sreo hrvatsku policiju

foto: No Name Kitchen

Ministarstvo unutarnjih poslova odbija optužbe, a Sindikat policije nedavno je, ponukan upravo napisima o nasilju nad migrantima, pohvalio svoje kolege koje rade u pograničnom području. 

– Potresne fotografije pretučenog čovjeka objavila je na svom facebook profilu nevladina organizacija “No name kitchen”, tvrdeći da je “hrvatska policija pretukla njega i njegove prijatelje”.

“U utorak navečer, dok je večerao među volonterima u Velikoj Kladuši, prišao nam je čovjek i pitao možemo li ga pregledati, upravo se vratio s “igre” a hrvatska policija pretukla je njega i njegove prijatelje. Ovako su mu izgledala leđa deset minuta nakon što je bio prisiljen da se vrati s granice”, napisali su aktivisti u svojoj facebook poruci, objavljujući i dvije potresne fotografije koje prenosi i naš portal.

Podsjetimo, domaće i strane nevladine organizacije koje rade na problemu migracija i migranata u više navrata optuživale su hrvatsku policiju za brutalnost na granicama. Koristeći takozvanu ‘push back’ taktiku, hrvatska policija, tvrde oni, redovito premlaćuje migrante koje uhvati na pograničnom području.

Ministarstvo unutarnjih poslova odbija ove optužbe, a Sindikat policije nedavno je, ponukan upravo napisima o nasilju nad migrantima, pohvalio svoje kolege koje rade u pograničnom području.

premlaćenimigrantfotononamekitchen

BORIS PAVELIĆ Novinari mogu zaustaviti nasilje nad migrantima

Na sve medijske rupe cure svjedočanstva o nasilju hrvatske policije nad izbjeglicama i migrantima. U prošli petak, 27. kolovoza, internetska stranica nonamekitchen.org objavila je reportažu u kojoj Iranka optužuje policajce da su seksualno zlostavljali žene, a pretukli muškarce iz skupine u kojoj je ona, s četveročlanom obitelji, iz Velike Kladuše bila prešla u Hrvatsku. To se, prema tvrdnjama te žene, dogodilo oko »25 kilometara u dubini hrvatskog teritorija«.

Optužbe za seksualno zlostavljanje dosad još nismo susreli. Ne manjka, zato, izvještaja o premlaćivanju, oduzimanju novca, mobitela i vrijednosti. Reportaža Al Jazeere Balkans, objavljena 23. srpnja, s tvrdnjama aktivista Crvenog križa i svjedočanstvima pretučenih izbjeglica, daleko je odjeknula: kada ju je preveo i na svom portalu objavio Jutarnji list, pobunio se Sindikat policijskih službenika, optužujući medije da šire »vrlo ružnu sliku i negativnu sliku o policiji i teško štete ugledu ovog časnog i poštenog poziva«.

Jučer je SPS-u dobro odgovorilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND). U prvome službenom priopćenju otkad je predsjednik postao novinar HRT-a Hrvoje Zovko, HND poručuje da se »SPS izravno miješa u pravo medija da slobodno rade svoj posao, vršeći nedopustiv pritisak na slobodu medija kao jednog od temelja demokratskog društva«. »SPS svojim priopćenjem daje do znanja da se od medija očekuje da o spomenutoj temi izvještavaju ‘lijepo’, optužujući ih pritom za nečasno obavljen posao u slučajevima izvještavanja o policijskoj brutalnosti prema izbjeglicama o čemu postoje brojna svjedočanstva, koja u javnost izlaze upravo zahvaljujući medijima koji rade svoj posao, a taj je da informiraju javnost. Naime, ‘lijepa’ slika hrvatskih policajaca nestala je upravo onog trenutka kada su, prema svjedočanstvima žrtava, pojedini policijski službenici počeli premlaćivati, potkradati i pucati u izbjeglice, o čemu sama policija vrlo šturo informira javnost, a novinari redovito prenose i njihovu stranu«, navodi Zovko u priopćenju.

Točno, primjereno. Samo, jesu li priopćenja dovoljna? Želimo li, kao novinari, izvještavati o medijskim prepucavanjima ili zaustaviti nasilje? Za ovo što se događa posljednjih mjeseci – da policija zemlje u kojoj živimo mlati ljude na granicama – građanski smo odgovorni svi, uključujući i novinare. I zato je struka pred moralnom dilemom koja nadilazi puko izvještavanje: trebamo li biti nezainteresirani svjedoci ili nam je posao pokušati zaustaviti nasilje?

Mnogi će tvrditi da je posao novinara isključivo – izvještavati. Ima, međutim, i onih koji misle ovo drugo. Sjetimo se Martina Bella i zapadnjačkih reportera u prošlom ratu: šokirani razaranjima, jasno su u kamere govorili tko ubija Sarajevo, tko je razorio Vukovar, zahtijevajući vojnu intervenciju protiv srpske vojske. Izbjeglička kriza, srećom i naravno, nije s tim usporediva – ali imamo pretučene ljude. Novinske bi redakcije, zajedno s HND-om, od MUP-a trebale zahtijevati da omogući reporterima neka s policajcima izlaze na granicu, noću, u najtežim uvjetima, na najneprohodnijim dijelovima granice. Samo tako nasilja će biti manje.

Novi list

Boris Pavelić	, P. N.
Autor/ica 2.8.2018. u 11:35