Odgovor Njemačke Savezne Vlade po pitanju obnove nacionalnog spomenika BiH, Partizanskog spomen groblja u Mostaru: Održavanje ovog sjećanja vrlo važna dužnost i obaveza

Sergio Šotrić
Autor/ica 15.1.2018. u 12:06

Odgovor Njemačke Savezne Vlade po pitanju obnove nacionalnog spomenika BiH, Partizanskog spomen groblja u Mostaru: Održavanje ovog sjećanja vrlo važna dužnost i obaveza

ODGOVOR NJEMAČKE SAVEZNE VLADE PO PITANJU OBNOVE NACIONALNOG SPOMENIKA BiH, PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU – ODRŽAVANJE OVOG SJEĆANJA VRLO VAŽNA DUŽNOST I OBAVEZA

Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, Sergej Sergio Šotrić dobio je odgovor na pismo koje je uputio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel početkom novembra prošle godine. U tom je pismu Šotrić upoznao Merkel sa stanjem u kojem se nalazi Partizansko spomen groblje.

Sa ciljem transparentnog informisanja javnosti, stavljam na raspolaganje  fotografije i sadržaj oficijelnog dopisa – odgovora njemačke savezne vlade (Bundeskanzleramt), na pismo, koje sam Njemačkoj Saveznoj Vladi uputio na temu obnove Partizanskog Spomen Groblja u Mostaru. Podsjećam, pismo sam Njemačkoj Saveznoj Vladi (na čijem čelu se nalazi Dr. Angela Merkel) uputio 03.11.17., kao predsjednik “Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru”. I pored činjenice, da “Bundeskanzleramt” trenutno ima puno prioritetnijih obaveza (trenutno se vode sondirajući razgovori sa ciljem pokušaja formiranja nove savezne vlade između CDU i SPD) i pored činjenice da smo u ovom periodu imali niz praznika – neradnih dana – (Božić, Nova godina), odgovor Njemačke Savezne Vlade je stigao neočekivano brzo.

Potpisnik dopisa “Bundeslanzleramt-a” (Njemačke Savezne Vlade) je gosp. Knut Abraham – predsjedavajući odsjeka Savezne Njemačke Vlade za: Srednju- Južnoistočnu- Istočnu- Evropu i Centralnu Aziju.

U dopisu Njemačke Savezne Vlade – sa predmetom: Obnova nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine – gosp. Knut Abraham se zahvaljuje za pismo, koje sam uputio 03.11.17. i čestita mi na izboru za predsjednika “Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru”.

U daljem slijedu gosp. Abraham piše da je moj izvještaj o predstojećoj obnovi-sanaciji ovog spomenika primljeno i pročitano sa velikim interesovanjem, te da je ODRŽAVANJE OVOG SJEĆANJA VRLO VAŽNA DUŽNOST I OBAVEZA.

Gosp. Knut Abraham piše, da vrlo žali zbog slučajeva vandalizma novijeg datuma nad ovim spomenikom.
Gosp. Knut Abraham piše, da Savezna Kancelarka (premijerka) Angela Merkel budno i sa velikom pažnjom prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini…

P.S.
Dijelovi dopisa Savezne Njemacke Vlade (koji sadrže napr. lične podatke), a koji nisu odlučujući za karakter sadržaja ovog pisma, prekrivena su crvenom bojom.

Njemacka vlada - Bundeskanzleramt 02 Njemacka vlada - Bundeskanzleramt 01

Sergio Šotrić
Autor/ica 15.1.2018. u 12:06