Pupovac odgovorio na predsjednikovu paljbu

Autor/ica 17.8.2012. u 15:17

Pupovac odgovorio na predsjednikovu paljbu

‘Predsjednik je iz nekog razloga ne samo prevršio mjeru u jeziku, nego i u svojim unutrašnjim stanjima, koja ga od predsjednika pretvaraju u privatnu osobu: iz privatnih razloga obračunava se sa mnom’, rekao je Pupovac za Danas.hr komentiravši salvu optužbi s Pantovčaka.

 

Politički reketar, monopolist na srpstvo, voditelj etnobiznisa – to su sve pojmovi koje je Ivo Josipovićupotrijebio u reakciji upućenoj tjedniku Novosti za Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća, koje izdaje taj tjednik. 

Ova nezapamćena salva optužbi u dosad nezabilježenom vokabularu našeg predsjednika događa se tjedan dana nakon što se glavni urednik lista Ivica Đikić u komentaru požalio na pritiske s Pantovčaka, i to zbog tekstova kojeNovosti objavljuju na temu ZAMP-a i dobiti koju izvlači Josipovićev prijatelj i vlasnik Emporiona Marko Vojković

U telefonskom razgovoru za Danas.hr Pupovac nam je dao sljedeći komentar na predsjednikove riječi: 

“Bojim se da je predsjednik Republike odlučio žrtvovati naše političko prijateljstvo i do sada uspješno partnerstvo zbog svog poslovnog prijateljstva i dojučerašnjeg partnerstva u poslu s naplatom autorskih honorara, gdje želi zaštititi svoje dojučerašnje partnere od pitanja koje novinari u svojim tekstovima postavljaju o tim poslovima u tjedniku Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće. 

Ušutkavanje

U tu svrhu predsjednik je odlučio formirati savez s drugačijim osobama unutar srpske zajednice, marginalnim akterima, preuzimajući njihovu ulogu, njihov jezik i sve u cilju da ušutka one koji pišu u Novostima. Također, da destruira manjinske institucije koje smo stvarali godinama kao što su SNV i SDSS i da u konačnici pokuša mene javno diskvalificirati. 

Predsjednik sve to čini u suprotnosti s Ustavom RH na koji smo i on i ja prisegli – on kao predsjednik, a ja kao narodni zastupnik”, kaže nam Pupovac. 

Josipović u svom pismu Novostima ni jednom riječju ne spominje Emporion i ZAMP, te “papirnatu dobit” koju ima od naplate muzičkih prava, pa smo upitali Pupovca kako to komentira. 

Novinari koji nisu pristajali na pritiske

“Predsjednik Republike je odlučio mene proglasiti problemom, a ne ono što pišu Novosti. Išao je tako daleko da me proglasio autorom teksta Ivice Đikića, podcjenjujući činjenicu da su Đikić i novinari koji pišu u Novostima zbog svoje samostalnosti i slobode i ostajali bez posla ili su, da bi sačuvali volju ili slobodu, odlučili ne raditi tamo gdje se na njih vrše pritisci”, kaže Pupovac. 

Navodi da kao predstavnik izdavača i kao saborski zastupnik slobodu javne riječi smatra temeljem demokratskih procesa i demokratske javnosti, dok predsjednik očito ne misli tako. 

“Nastoji me optužiti da ja takvim ljudima diktiram u pero riječi koje je mogao pročitati u pismu koje sam mu uputio, a na koje se on oglušio. Odlučio je u tekstu Đikića prepoznati moje pismo, pa mene pretvoriti u problem i u krivca. A to je ne samo zamjena teza, nego i tipična slika opisana u basni o odnosu vuka i janjeta”, kaže Pupovac. 

Reket

Kako ga predsjednik proziva za reketarenje bivše vlasti na polju izbornog zakona, kojim bi se SDSS stavilo u povlašteni položaj u odnosu na druge predstavnike Srba, Pupovac odgovara da će se o toj optužbi, kao i onoj da unosi razdor među Srbe i Hrvate detaljnije očitovati u vlastitom pismu, gdje će odgovoriti Josipoviću. Najprije mora proučiti Josipovićevo pismo, navodi. 

“Predsjednikov je jezik potpuno nepredsjednički, pogotovo korištenje riječi reket za političko pogađanje i pregovaranje. Time je nas i druge zastupnike nacionalnih manjina etiketirao mafijaškom retorikom i na taj način dezavuirao legitimna politička pregovaranja i pogađanja, koja rade sve političke stranke koje poznaju sve demokracije, ali koje nisu reket”, kaže Pupovac. 

“Zbog toga se vidi da je predsjednik iz nekog razloga ne samo prevršio u jeziku, nego i u svojim unutrašnjim stanjima, koja ga od predsjednika pretvaraju u privatnu osobu, koja se iz privatnih razloga obračunava sa mnom kao predstavnikom manjinske zajednice”, zaključuje Pupovac. 

Danas.net.hr

Tagovi:
Autor/ica 17.8.2012. u 15:17