Obilježavanje 25. godišnjice logora smrti – Omarska

tačno.net
Autor/ica 31.7.2017. u 18:48

Obilježavanje 25. godišnjice logora smrti – Omarska

U znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama bivšeg koncentracionog logora Omarska kod Prijedora ubijene u periodu  26. maj- 21. august 1992. godine te povodom 25. godišnjice koncentracionog logora Omarska, komemoracija za žrtve će se održati u nedjelju,  06. augusta 2017. godine u bivšem logoru Omarska (Prijedor).

Na taj dan prije 25 godina svijet je zahvaljujući novinarima ITN-a i Guardiana po prvi put imao priliku vidjeti izmučena tijela logoraša Omarske.

”Omarska nije bilo mjesto u kojem se sa logorašima sporadično okrutno postupalo ili u kojem su životni uslovi naprosto bili teški. Bila je to paklena sredina u kojoj su muškarci i žene bili lišeni najosnovnijih životnih potreba i čovječnosti. Omarska je bila mjesto gdje su ljude tukli svakodnevno i uz upotrebu đavolskih sredstava mučenja. Niko nije mogao biti u zabludi da je Omarska samo loše vođen zatvor – ona je bila zločinački poduhvat koji je smišljeno funkcionisao na način kojim se uništavao um, tijelo i duh ljudi koji su tu bili zatočeni.” – stoji u presudi Tribunala u predmetu “ Kvočka i drugi”.

Zbog zločina počinjenih u logoru Omarska došlo je do formiranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu. Prvi proces i prva presuda pred haškim Tribunalom bili su upravo za zločine počinjene u ovome logoru. Iz razloga masovnog silovanja u ovom logoru nad zatvorenim logorašicama silovanje je po prvi put u sudskoj praksi okarekterisano kao ratni zločin.U logoru Omarska bilo je zatočeno preko 3334 logoraša a oko 700 logoraša Omarske je ubijeno.

Organizatori skupa su Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša „Prijedor 92“ i Udruženje logoraša „Kozarac“ uz podršku Saveza logoraša u BiH.

Suorganizatori: Udruženje „Sedra“Holandija, Udruženje prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora.

Program:

  • 08:30 – 09:00 okupljanje kod spomen obilježja u Kozarcu
  • 09:00 –polazak iz Kozarca u pravcu Omarske
  • 10:00 – početak komemoracije u bivšem logoru Omarska
  • 10:00 – intoniranje himne Bosne i Hercegovine
  • 10:05 – odavanje počasti žrtvama logora Omarska
  • 10:05 –10:45obraćanja predstavnika organizatora i gostiju
  • Polaganje vijenaca i cvijeća žrtvama logora Omarska
  • Obilazak bivšeg logora

Plakat Omarska 2017

tačno.net
Autor/ica 31.7.2017. u 18:48