Nizozemska se protivi pojmu konstitutivnosti u BiH: Nijedan zakon ne smije produbljivati podjele

V.K.
Autor/ica 23.3.2022. u 15:50

Nizozemska se protivi pojmu konstitutivnosti u BiH: Nijedan zakon ne smije produbljivati podjele

Foto: Europska komisija

Vlada Nizozemske saopćila je kako pozdravlja odluku Evropske unije o usvajanju Strateškog kompasa koji bi se trebao odnositi na odbranu i sigurnost Evrope, ali su naglasili kako dokument sadrži neprihvatljive formulacije koje se tiču Bosne i Hercegovine.

Iako je naglašeno kako je usvajanje dokumenta dobar potez, iz Nizozemske ističu kako je vezivanje pojma “konstitutivni narodi” za Bosnu i Hercegovinu potpuno diskriminatorno.

“Nizozemska pozdravlja usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i odbranu. Ipak, žalimo zbog činjenice da je tekst izmijenjen tako da sadrži i reference koje se odnose na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda”, navodi se u saopćenju.

Pojašnjavaju kako Nizozemska i dalje ostaje pri principima jednakosti i nediskriminacije svih građana u Bosni i Hercegovini.

“Nizozemska želi još jednom potvrditi da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne označava promjenu u općem stajalištu države kojim se nastoji osigurati jednakost i nediskriminacija svih građana u Bosni i Hercegovini, posebno u primjeni odluke iz slučaja Sejdić – Finci Evropskog suda za ljudska prava”, pojašnjavaju.

Na kraju, nizozemski zvaničnici su poručili kako niti jedan zakon, koji dodatno produbljuje etničke podjele, ne bi trebao biti usvojen.

“Potcrtavamo da se ne bi trebao poduzeti niti jedan politički ili zakonski korak koji bi učinio provedbu presude Sejdić – Finci izazovnijom ili koji bi dodatno produbio etničke podjele u državi”, saopćili su predstavnici Nizozemske pri Evropskoj uniji.

Kako nezvanično saznaje Klix.ba ovakav stav Nizozozemske je podržala i Njemačka.

klix.ba

V.K.
Autor/ica 23.3.2022. u 15:50