Faris Šehović: SDA moralna policija na studentima trenira strogoću

tačno.net
Autor/ica 13.7.2018. u 16:31

Izdvajamo

  • “Radi se o najrigidnijoj ideologizaciji, politizaciji i klerikalizaciji morala. Nju provodi SDA preko svojih agenata uključenih u rad Univerziteta. Moral se svodi na pojavnost, što u konačnici treba da vodi ukroćivanju studenata, njihovoj pasivizaciji i onesposobljenosti za bilo koju vrstu pobune protiv autoriteta. Tako će nesmetano moći da se odvija korupcija, nepotizam, kronizam, plagijarizam i šta sve ne što ruinira Univerzitet. Pritom je krajnje bezobrazno punoljetne ljude, koji plaćaju svoje školovanje, a njihovi roditelji plaćaju i poreze od kojih se Univezitet održava, prisiljavati da se ponašaju u skladu s moralom jedne partije. Trebamo učiniti sve da ovaj Kodeks ne bude usvojen. A, ako bude, onda ga ne smijemo poštovati. Mnogo više ćemo naštetiti sebi ako ga budemo poštovali, nego ako pretrpimo sankcije zbog njegovog nepoštivanja.”

Povezani članci

Faris Šehović: SDA moralna policija na studentima trenira strogoću

Nacrt Kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu najaktuelnija je visokoobrazovna tema u Kantonu Sarajevo u ovom mjesecu.

Faris Šehović, predsjednik Foruma mladih Naše stranke u KS, već samu tu činjenicu smatra problematičnom: “Žalosno je da se toliko važnijih tema koje se tiču visokog obrazovanja gurnulo pod tepih zbog anahronizma o kojem i ne bi trebalo biti rasprave, a tiče se toga šta je za Univerzitet prihvatljivo odijevanje. No, kadrovi koji vode Univerzitet i dosad su pokazivali da ne znaju rješavati probleme, ali ih itekako znaju stvoriti gdje ih nema.”

U Nacrtu je posebno problematičan član 6 koji je posebno fokusiran na sputavanje žena u izražavanju vlastite osobnosti kroz stil odijevanja, tetovaže, piercing, štikle i sl.

“Radi se o najrigidnijoj ideologizaciji, politizaciji i klerikalizaciji morala. Nju provodi SDA preko svojih agenata uključenih u rad Univerziteta. Moral se svodi na pojavnost, što u konačnici treba da vodi ukroćivanju studenata, njihovoj pasivizaciji i onesposobljenosti za bilo koju vrstu pobune protiv autoriteta. Tako će nesmetano moći da se odvija korupcija, nepotizam, kronizam, plagijarizam i šta sve ne što ruinira Univerzitet. Pritom je krajnje bezobrazno punoljetne ljude, koji plaćaju svoje školovanje, a njihovi roditelji plaćaju i poreze od kojih se Univezitet održava, prisiljavati da se ponašaju u skladu s moralom jedne partije. Trebamo učiniti sve da ovaj Kodeks ne bude usvojen. A, ako bude, onda ga ne smijemo poštovati. Mnogo više ćemo naštetiti sebi ako ga budemo poštovali, nego ako pretrpimo sankcije zbog njegovog nepoštivanja”, rekao je Šehović.

tačno.net
Autor/ica 13.7.2018. u 16:31