Lucić: Adio inteligenciji s Radio Vatikana

Autor/ica 5.9.2012. u 14:17

Lucić: Adio inteligenciji s Radio Vatikana

I uvijek isti podmukli prizvuk: »Židovi i muslimani drmaju svijetom u kojemu je samo njima dopušteno da budu vjerski fanatici, a mi kršćani, mimo svoje volje moramo biti tolerantni«

– Jesi li vidio, trafikant, kako je Radio Vatikan posvadio jutro i večer u Hrvata? 
  – Ma gdje bi crkveni radio nekoga zavadio?! Crkva radi na pomirenju svih ljudi. 
  – Bogami će se kod nas naraditi. Jutarnji se smrtno uvrijedio zbog podrugljivog tona kojim je Radio Vatikan opleo po Milanoviću. Jel’ i ti misliš da je – kako ono piše – »uvredljivi ton prema izabranim čelnicima hrvatske države ozbiljna provokacija«? 
  – Ja mislim da i komentatori Radio Vatikana imaju slobodu govora. 
  – Pa nije Radio Vatikan isto što i Radio Mileva. To je, između ostalog, i državni radio, pa bi morao paziti kako se odnosi prema stranim državnicima. 
  – Daj, molim te, prođi me se sa zaštitom likova i djela stranih državnika. Ta priča me vraća o ona vremena kad su omladinske novine zabranjivane zbog toga što bi napisale da je Mobutu diktator ili zbog aforizma »Homo homini – Homeini!«. Sve se to tretiralo kao uvreda stranih državnika. 
  – Ali sad je uvrijeđen naš državnik! 
  – Ja nisam čuo da se Milanović igdje požalio kako ga je Radio Vatikan uvrijedio. 
  – Ne radi se o osobnoj uvredi, tupsone! Uvrijeđena je Hrvatska, svi birači koji su glasali za Milanovića… 
  –Tko je uvrijeđen, neka traži ispriku. Neka uruči diplomatsku notu. Ako nitko nije uvrijeđen kad se apostolski nuncij petlja u hrvatsko zakonodavstvo, zašto bi sada ikoga vrijeđao jedan posprdni komentarčić?! 
  – Ne pretjeruj, trafikant! I Jutarnji kaže da to zasad ne treba dizati na razinu diplomatskog skandala. I da ne bi bilo pametno da Milanović zbog tog ispada odustane od svog skorog susreta s papom Benediktom. 
  – Baš u Vatikanu štrecaju hoće li im Milanović doći ili neće. Mole Duha Svetoga da premijer vazda vjerne Hrvatske ne odustane od posjeta. 
  – Jebote, trafikant, vidim ja da si ti zreo da te zaposle na trafici u Vatikanu, da prodaješ L’Osservatore Romano. 
  – U paketu s Il Manifestom. 
  – Kako da ne! Baš bi te pustili da prodaješ novine koje su pozdravile papu Benedikta onim uvredljivim naslovom »Il pastore tedesco«. 
  – Čisto sumnjam da je papa to primio kao uvredu. On kao iskreni vjernik zna da su ne samo ljudi, nego i sve životinje stvorene po Duhu Svetom. Pa tako i njemački ovčari. 
  – Svinjo bezbožna! 
  – Da ja tebi sad idem objašnjavati kako u svijetu što ga je stvorio Bog nema bezbožnih životinja, pa tako ni svinja, ti bi to shvatio kao uvredu vjerskih osjećaja. 
  – Ako misliš držati vjeronauk, zaposli se u javnoj školi! A dok radiš u trafici, drži se novina! I ne prekidaj me stalno! Jebote, krenemo u priču o Radio Vatikanu, Jutarnjem i Večernjaku, a ti zabrazdiš u teologiju! 
  –Evo, neću više, tako mi Bog pomogao! Slušam te k’o svetu misu. 
  –Ne zajebavaj nego stvarno slušaj! Dakle, Jutarnji se uvrijedio na Radio Vatikan, u ime čitave Hrvatske, a Večernji zadiplio kako je Milanović uvrijedio sve kršćane kad je rekao da »iz krize i recesije nećemo izaći po Duhu Svetome, nego radom i inteligencijom«. 
  – Ako kršćane vrijeđa rad i inteligencija, pravo im budi. Ne možeš ti ljudima zabraniti da budu uvrijeđeni. 
  – Ali Večernji ide s tezom da je samo kršćane dopušteno vrijeđati. Slušaj ovo: »Da je, kojim slučajem, premijer rekao da nam ni Alah ni Jahve ne mogu pomoći izaći iz krize, zamislite koju bi buru izazvao u javnosti, ako ne bi čak i kakvu fetvu ili optužbu za antisemitizam zaradio.« 
  – Obožavam to vječno uvrijeđeno paradiranje kršćanskom tolerancijom. Uvijek ista pjesma: »Mi smo toliko tolerantni da je to nepodnošljivo. I krajnje je vrijeme da prestanemo tolerirati vlastitu toleranciju.« I uvijek isti podmukli prizvuk: »Židovi i muslimani drmaju svijetom u kojemu je samo njima dopušteno da budu vjerski fanatici, a mi kršćani, mimo svoje volje, moramo biti tolerantni.« I uporno prodaju jednu te istu okamenjenu podvalu po kojoj je svaki židovski ili muslimanski vjernik goli fanatik, a svaki kršćanin blažena dušica, uključujući i one zapjenjene američke televizijske propovjednike i apologete novog križarskog rata i… 
  –I hrvatske biskupe možda? 
  – A zašto sad u priču uvlačiš te uzore tolerancije? 
  – Zato što to i jesu, barem po Večernjaku. Tamo im se spočitava da, za razliku od Radio Vatikana, nisu reagirali na Milanovićevu provokaciju. I da će se na premijerovo obezvrjeđivanje Duha Svetoga osvrnuti eventualno tek za koji mjesec. 
  – A gdje se Večernjaku žuri? Dat će Bog krize i sljedećih mjeseci. A ljudima se i tada može uvaliti ista podgrijana priča s Radio Vatikana: »Dok se god ljudi, i oni koji vladaju i oni koji ne vladaju, ne usklade s Duhom Svetim, ostat će u recesiji.« 
  – Po tome ispada da nas Duh Sveti za kaznu drži u recesiji. 
  – Ja mislim da je važnije što je Radio Vatikan s Duha Svetoga skinuo svaku odgovornost. I što je poručio da su rad i inteligencija obične bezvezarije. 
  – I gore od toga. Po Večernjaku je Milanovićevo pozivanje na rad i inteligenciju, a ne na pomoć Duha Svetoga, »opasna provokacija, i to ne samo vjerska nego i politička«. 
  – Iz Večernjeg lista u Božje uši! 
  – Zašto? Dao Bog da je to tolika provokacija, pa da Sveta Stolica raskine one kompromitirajuće ugovore sa sekularnom državom Hrvatskom. Pa neka Adio Vatikan priča što mu drago.

Novi list

Tagovi:
Autor/ica 5.9.2012. u 14:17