Muzika još uvijek spaja ljude

Stela Kapidžić
Autor/ica 22.5.2018. u 22:29

Muzika još uvijek spaja ljude

Mostar Rock School je fabrika zvuka koja iz godine u godinu iznjedri novu generaciju potkovanih talenata, mjesto razmjene i saradnje, klub profesionalnih muzičara, platforma podrške sa lepezom servisa za mlade muzičare i bendove u usponu.

Mostar Rock School djeluje u prostorijama Muzičkog Centra Pavarotti u Mostaru gdje nudi muzičko obrazovanje za mlade. Kroz individualne časove na dnevnoj bazi, kao i programe kombiniranih časova i session bendova, polaznici unaprjeđuju svoje znanje i vještine, međusobno surađuju i zajednički stvaraju.

Program je struktuiran tako da polaznici imaju priliku raditi sa što više različitih vršnjaka, te kroz zadatke upoznavati jedni druge, osobno i muzički. Na ovaj način, osim obrazovnog aspekta, Mostar Rock School podstiče suradnju, zajedničke vrijednosti i raznolikost.

Pored toga, Mostar Rock School nudi svoju infrastukturu, potpuno opremljene muzičke prostorije, za vježbanje i probe svim zainteresiranim muzičarima i bendovima iz Mostara i okoline.

Na ovaj način, kroz svoje aktivnosti Mostar Rock School godišnje ugosti i do 200 mladih ljudi. Školu pohađaju mladi iz oba dijela Mostara ,jedinstven je primjer kako muzika obnavlja porušene mostove na Balkanu – piše britanski medij The Guardian.

U šest godina postojanja, Mostar Rock School je organizirala niz aktivnosti, od čega 76 koncerta (programski, promotivni, jam session), uzela učešće na šest međunarodnih razmjena mladih (Makedonija, Slovenija, Austrija, Srbija, Francuska), kroz svoj program ugostila velika svjetska imena kao što su Marc Ford (gitarista legendarnih Black Crowes – SAD) i „Ten Years After“ (VB), Innes Sibunn, Senad Šuta (Dubioza Kolektiv), Damir Urban (HR), Vasil Hadžimanov Band (SRB) , Lord Bishop Rocks (SAD) i Audiowolf (NJEM) , te uspjela steći nadasve pozitivan imidž, kako u Mostaru, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Tome u prilog govori i činjenica da je Koledž Ujedinjenog Svijeta Mostar (UWC Mostar) potvrdio kvalitet ovog projekta, uvrštavajući Mostar Rock School program u jednu od pet obaveznih outreach aktivnosti za po pet svojih studenata godišnje.

Tagovi:
Stela Kapidžić
Autor/ica 22.5.2018. u 22:29