Inicijativa za uvrštavanje Partizanskog spomen groblja u budžet Mostara

tačno.net
Autor/ica 14.12.2017. u 09:40

Inicijativa za uvrštavanje Partizanskog spomen groblja u budžet Mostara

U Mostaru je jučer održana rasprava o potencijalnim izmjenama Nacrta budžeta grada Mostara za 2018. godinu. Raspravi su prisustvovali predstavnici javnih institucija, koje se finansiraju iz budžeta grada Mostara, ali i aktivisti iz nevladinih organizacija. Bilo je dosta prijedloga oko mogućih izmjena Nacrta budžeta te potreba institucija i građana, a posebno u segmentu socijalnih davanja.

Nacrt budžeta, za iduću godinu, manji je od rebalansa budžeta za 2017. godinu. Tražilo se više sredstava za više javnih ustanova, dok su iz akcije ‘Pravo na grad’ zahtijevali više transparentnosti po pitanju trošenja javnog novca za komunalne poslove.

Jedan od prijedloga bio je pismeno dostavljen, od predsjednika Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja Sergeja Sergia Šotrića uz podršku mostarskog Centra za mir i Mostarskog kruga, a kojeg je predstavio jučer predsjednik Mostarskog kruga Alija Behram. On je zatražio da se preraspodjelom novca planiranog u okviru Zajedničke komunalne potrošnje obavezno usvoji stavka od 130.000 KM na koliko su javna komunalna preduzeće procijenila da bi na godišnjem nivou obezbijedili redovno održavanje i čišćenje Partizanskog spomen groblja u Gradu Mostaru, koji je od 2006. godine proglašen Nacionalnim spomenikom BiH.

Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja Sergej Sergio Šotrić uputio je apel SABNOR-u da se pridruži inicijativi Odbora i podrži predloženi amandman za uvrštavanje Partizanskog spomen groblja u budžet Mostara za narednu godinu.

tačno.net
Autor/ica 14.12.2017. u 09:40