Lewis MacKenzie – osumnjičeni silovatelj koji negira genocid

 Snežana Čongradin
Autor/ica 29.10.2019. u 16:22

Lewis MacKenzie – osumnjičeni silovatelj koji negira genocid

Bivši general Ujedinjenih naroda, danas u penziji, studentima u Srbiji pričao je kako se, zapravo, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Piše: Snežana Čongradin– Al Jazeera

“General Lewis Mackenzie me pitao kako se zovem, odakle sam… Šutjela sam i pravila se da ništa ne razumijem. Slijegala sam ramenima i polako uzmicala, dok mi je general rekao na engleskom jeziku: ‘Gospođice, Vi veoma dobro govorite engleski i Vi sve razumijete. Ovdje sam da Vam pomognem. To je Vaš interes. Ljubav vođena interesom je najjača ljubav…’

Uz šund muziku iz Srbije, koja je dolazila sa radija, general je priznao svoju strast, a ja branila svoju zatočenu bebu. Stisnutih zuba, stisnuta srca… To je trajalo, s manjim prekidima, više od 20 minuta. General me je posjetio sedam-osam puta. Molila sam ga da utječe na četnike da mi vrate bebu i da nas oslobode. Uvijek je govorio: ‘Sutra, sutra, strpi se…'”

U periodu od 1991. do 1995. godine, kada je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, silovano je više od 50.000 žena. Mnogi generali i vojnici Vojske Republike Srpske i Vojske Srbije pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju i domaćim sudovima su osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne zbog krivičnog dela silovanja. Bošnjakinja, razume se.

Kako je studente ‘podućavao’ ratni general

General Mackenzie, o kojem je u navedenom citatu reč, međutim, nije Srbin. On je Kanađanin i bio je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, pripadnik Ujedinjenih nacija. Naime, on je osnovao i komandovao Sektorom Sarajevo u okviru UNPROFOR-a u Jugoslaviji 1992. godine.

Pre nekoliko dana generala MacKenzieja ugostio je Filološki fakultet u Beogradu. Priredilo je rukovodstvo ovog fakulteta u Srbiji studentima predavanje Mackenzija, osumnjičenog za višestruka silovanja Bošnjakinja tokom rata u Bosni i Hercegovini, o tome šta se događalo tih godina, dok je službovao u ratnoj zoni u Bosni i Hercegovini.

Pa je tako general UN-a, danas u penziji, studentima u Srbiji pričao kako se, zapravo, u Srebrenici nije dogodio genocid. Slučajno ili ne, upravo je naveo žene, žrtve rata, kao argument da poriče genocid. Govoreći o Srebrenici mladima u Beogradu, rekao je da se 1995. godine dogodio ratni zločin, ali ne i genocid.

“Prethodno, ratni zločin u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio [komandant snaga Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici] Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN-a i činile zverstva nad Srbima. To je, također, ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava”, rekao je MacKenzie.

Šta da je pod opsadom bio Beograd?

Poenta njegovog izlaganja je u tome da ratne horde Ratka Mladića i ostalih balkanskih krvnika nisu ubijale žene, pa se smrt više od 8.000 srebreničkih muslimana ne može smatrati genocidom. Ovdašnji mediji, strogo kontrolisani ratno-zločinačkom ideologijom, odnosno elitom koja je danas na vlasti u Srbiji – preciznije, direktnim političkim potomcima i naslednicima ratnih zločinaca Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja – oduševljeno tabloidski, ali i iskreno, s obzirom na neobaveštenost i iz toga proizašla nakaradna uverenja o činjenicama rata, preneli su ovo MacKenziejevo predavanje kao normalnu vest. Vest o tome da osumnjičeni za višestruka silovanja tokom službovanja u Bosni, tokom rata, negira genocid počinjen u Srebrenici. Niko od njih, izvesno je, ne bi to uradio da je kojim slučajem general MacKenzie zapao na drugu stranu u činjenju zločina.

Da je kojim slučajem, umesto Sarajeva, četiri pune godine pod opsadom držan i granatiran Beograd, da je istovremeno izvršen genocid u brojnim srpskim gradovima, da je etničko čišćenje i proterivanje ljudi bila običajnost na teritoriji Srbije, gde se general MacKenzie pojavljuje u ulozi silovatelja građanki Srbije, ovdašnji medijski uposlenci bi pojavljivanje ovog silovatelja iz UN-a na Univerzitetu u Beogradu, koji pritom sve navedeno negira, izvrće činjenice u pokušaju da opere svoju savest i gadnu prošlost, u najmanju ruku bar verbalno napali. A u svojim izveštajima taj nakardni fenomen osudili bi na više nivoa. Međutim, s obzirom na to da nije reč o Srpkinjama, odnosno Srbima, koji su stradali u genocidima i ratnim zločinima duž Bosne i Hercegovine, mediji u Srbiji preneli su gostovanje ovog monstruma na ovakav i druge slične načine.

General MacKenzie je, na predavanju “Osvrt na srpsko-kanadske odnose i savezničke veze” na Filološkom fakultetu u Beogradu, naveo da su, zbog djelovanja lobista i PR agencija, Srbi označeni kao jedini krivci u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, iako je, kako je podsetio, saveznička srpska vojska imala herojsku ulogu i u Prvom, i u Drugom svetskom ratu. Uoči dolaska, MacKenzie je dobio prostor u dva “najstarija lista na Balkanu” (razume se, reč je, o zapravo, najkrvavijim listovima – Politici i Novostima). Pa je tako objavljeno, između ostalog, sledeće:

Nakaradnost koja ostavlja bez komentara

“Kanadski general u penziji, nekadašnji komandant UNPROFOR-a u Sarajevu Lewis MacKenzie, dolazi na predstojeći Sajam knjiga u Beogradu povodom promocije srpskog izdanja svoje knjige Mirotvorac: Put u Sarajevo, koja je napisana pre 26 godina i koja je bila bestseller u Kanadi. Istina će uvek uznemiravati one koji imaju drukčije mišljenje, smatra MacKenzie, jer je ‘razvojem događaja od bombardovanja Srbije naovamo, jasno je da je ludost bombardovanja suverene zemlje i priznanje nezavisnosti Kosova više stvorilo problem nego što ga je rešilo’.”

Naveli su srpski mediji i da je MacKenzie sa svojom ženom osnovao nekakav institut koji se bavi problemima ratova koji su vođeni u skorijoj istoriji. Činjenica da MacKenzie ima priliku da, posle više od dve decenije od rata u Bosni, drži čas o činjenicama rata srpskoj omladini toliko je nakaradna da njena sila ostavlja bez komentara usled svih pratećih okolnosti koji su je uslovili.

 Snežana Čongradin
Autor/ica 29.10.2019. u 16:22