Manuel Sarrazin: Srbija ne može u EU bez priznanja nezavisnosti Kosova

RSE
Autor/ica 19.1.2023. u 11:09

Manuel Sarrazin: Srbija ne može u EU bez priznanja nezavisnosti Kosova

Manuel Sarrazin – foto: Twitter

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin (Manuel Sarrazin) izjavio je u četvrtak, 19. januara, da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja Kosova.

Saracin je za današnje izdanje lista Nova rekao da ulazak Srbije u porodicu evropskih zemalja “nije moguć ni bez slobodnih medija i demokratije”.

“Mi iz Nemačke smo uvek imali veoma jasan stav po tom pitanju – pred kraj procesa normalizacije odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje Kosova će biti deo procesa”, rekao je Saracin.

Istakao je da je to nešto “što Nemačka svakako očekuje” i da je to “jasno rečeno kada je kancelar Olaf Šolc posetio Srbiju u junu prošle godine”.

On je naglasio da je “EU šef pregovora koji se vode između Beograda i Prištine, i da je neophodno što pre postići sporazum između dve strane, kao i da je važno da se predstavnici Srba što pre vrate u kosovske institucije”.

Saracin je prvi nemački izaslanik za područje Zapadnog Balkana jer ta pozicija nije postojala u ranijim nemačkim vladama.

U međuvremenu, u petak 20. januara specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Mirolsav Lajčak predvodiće evropsko-američku grupu diplomata u Prištini i Beogradu u petak, 20. januara, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

U delegaciji će biti ammerički izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar (Eskobar) savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, te jedan savetnik italijanske premijerke.

Cilj posete, kako kažu evropski izvori, je priprema za održavanje naredne runde dijaloga na najvišem političkom nivou u Briselu.

Za sada nema potvrde kada bi ponovo moglo doći do nove runde razgovora lidera.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) su se poslednji put sastali u Briselu 21. novembra. Susret je ocenjen neuspešnim, a odgovornost za to je šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) prebacio na šefa kosovske vlade.

RSE

RSE
Autor/ica 19.1.2023. u 11:09