Još nije počela gradnja bazena za evropsku šampionku u Mostaru

Mirsad Behram
Autor/ica 2.2.2023. u 09:51

Izdvajamo

  • Zvaničnici u Mostaru navode i da osam miliona maraka, koje je izdvojila Vlada Federacije BiH, neće biti dovoljno za izgradnju olimpijskog bazena, kao i da će se Grad Mostar ili kreditno zadužiti ili naći drugi način da se bazen u potpunosti završi. Prijedlogom Okvirnog budžeta Grada Mostara 2023. – 2025. predviđeno je po 500.000 eura godišnje za izgradnju bazena.

Povezani članci

Još nije počela gradnja bazena za evropsku šampionku u Mostaru

foto: rse

Na mjestu gdje je prije pet mjeseci ozvaničen početak radova na gradnji olimpijskog bazena u Mostaru, stoji kredom ispisana strelica na zidu koja pokazuje pravac gdje će bazen biti.

Kompletan lokalitet je pust. Nema ni građevinskih mašina i radnika koji su u augustu prošle godine bili na mjestu gdje se trenutni predsjednik Vlade entiteta Federacije BiH Fadil Novalić slikao, ozvaničivši tada početak radova.

Zvaničnici gradskih vlasti u Mostaru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu “da su u toku pripremne aktivnosti”, te da konkretni građevinski radovi počinju u aprilu.

Lana Pudar, Sarajevo, septembar 2022.
Lana Pudar, Sarajevo, septembar 2022.

Izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru najavljena je nakon niza uspjeha mlade mostarske plivačice Lane Pudar.

Ona je polovinom augusta 2022. godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu u disciplini delfin.

“Ona je evropska seniorska prvakinja, koja dolazi iz grada koji nema olimpijski bazen”, kaže za RSE jedan od Laninih trenera i predsjednik Kluba vodenih sportova (KVS) “Orka” iz Mostara, Damir Đedović.

Pudar je dobitnica i državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine (BiH) 2022. godine.

Ironija kluba: Radovi napreduju ‘punom parom’

KVS “Orka” je na Facebook stranici sredinom decembra 2022. godine, objavio post sa najavama političara da se gradi olimpijski bazen u Mostaru.

“A u međuvremenu dok radovi na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru napreduju punom parom, Lana Pudar je upravo na svjetskom prvenstvu u Melbournu završila svoju finalnu utrku u disciplini 200 metara delfin gdje je osvojila odlično peto mjesto”, navedeno je tada u objavi kluba.

Đedović objašnjava zbog čega se klub odlučioza takvu reakciju.

Mostar nema olimpijski bazen, ali ima Lanu Pudar

“Nakon svih ovih odlazaka na pripreme, nakon svih troškova koje smo imali u nekom prethodnom periodu, koji su zaista ogromni, zato što ne možemo da treniramo adekvatno u svom gradu, dođete nekad malo u situaciju da vam jednostavno bude dosta svega”, navodi on.

Podsjeća i da su pripreme Lane Pudar bile u Banjaluci, Sarajevu, Turskoj, te Hrvatskoj.

“Tražimo gradove koji imaju pedesetmetarski bazen, olimpijski, zatvoreni, gledamo da jednostavno i finansijska konstrukcija toga bude na nekom prihvatljivom nivou”, ističe Đedović.

Zvaničnici: Radi se ono što se ne vidi na terenu

Uprkos tome što mašina i radnika na lokalitetu gdje je predviđena gradnja olimpijskog bazena još nema, zvaničnici Grada Mostara uvjeravaju da teku pripreme za početak radova. Gradsko vijeće Mostara je krajem decembra 2022. godine usvojilo Regulacioni plan za područje Južnog logora.

Marić: Treba odmah početi raditi
Marić: Treba odmah početi raditi

“Građani su nestrpljivi. Htjeli bi da se to počne raditi odmah. Upravo ovom izmjenom Regulacionog plana Južnog logora i izmjenama Prostornog plana, mi stvaramo zakonske uslove, zakonske pretpostavke, da se to može sve raditi u skladu sa zakonom”, kazao je za RSE predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić.

Kazao je da je završen izbor najbolje ponude nakon čega bi trebao biti raspisan javni poziv za izvođača građevinskog dijela radova.

To potvrđuje i Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno- sportskog centra u Mostaru, koji ističe da je izvršeno provođenje javnog konkursa idejnog rješenja za novi bazen.

“Od 26 preuzetih radova, dobili smo tri. Izvršili smo valorizaciju i odabrali smo pobjednički rad”, rekao je Prašo.

Oko četiri miliona eura za bazen u Mostaru, pola miliona već uplaćeno

Vlada entiteta Federacija BiH za RSE je potvrdila kako je za projekat izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru namijenila osam miliona maraka (oko četiri miliona eura).

Naveli su i kako je odlukom utvrđeno da će novac prenositi “sukcesivno na račun implementatora odobrenog projekta, u najmanje tri tranše”.

Lokacija budućeg bazena sa sjeverne strane, Mostar, januar 2023.
Lokacija budućeg bazena sa sjeverne strane, Mostar, januar 2023.

Iz Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH za RSE ističu da je dio predviđenog novca već uplaćen.

“Sredstva za projekat izgradnje bazena u iznosu od milion maraka je putem prve tranše, 28.septembra prošle godine, uplatilo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Ta sredstva se nalaze na računu Direkcije za izgradnju kulturno- sportskog centra u Mostaru, koja provodi procedure izgradnje pomenutog objekta”, ističe se u odgovoru za RSE.

Lokacija budućeg bazena sa južne strane, Mostar, januar 2023.
Lokacija budućeg bazena sa južne strane, Mostar, januar 2023.

U dopisu se navodi i da mostarska direkcija “nije utrošila doznačena sredstva i nije dostavila finansijski izvještaj Federalnom ministarstvu kulture i sporta, koji je preduvjet za uplaćivanje druge tranše”.

Međutim, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru, Edin Prašo za RSE kaže kako su podnijeli izvještaj Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH, odnosno izvještaj da doznačeni novac nije realiziran.

“Sredstva su bila 1. oktobra 2022. kod nas na raspolaganju. Međutim, u toj fazi smo imali idejno rješenje i valorizaciju idejnog rješenja, dakle, mi nismo imali na šta potrošiti pare”, objasnio je Prašo.

Zvaničnici u Mostaru navode i da osam miliona maraka, koje je izdvojila Vlada Federacije BiH, neće biti dovoljno za izgradnju olimpijskog bazena.
Zvaničnici u Mostaru navode i da osam miliona maraka, koje je izdvojila Vlada Federacije BiH, neće biti dovoljno za izgradnju olimpijskog bazena.

Prašo podsjeća da je 1. jula postojalo jedno idejno rješenje, ali da je Grad Mostar od njega odustao.

“Zato smo i išli u realizaciju projekta preko javnog natječaja i dobijanja najoptimalnijeg rada za našu lokaciju”, dodaje Prašo.

Što se tiče pripremnih radova, Prašo kaže i da se na prostoru budućeg bazena nalaze četiri objekta, među kojima su i jedna trafo-stanica, te objekat Udruženja “Sunce”, koje pomaže osobama sa invaliditetom.

Prijedlogom Okvirnog budžeta za period 2023. – 2025. predviđeno je po 500.000 eura godišnje za izgradnju bazena.
Prijedlogom Okvirnog budžeta za period 2023. – 2025. predviđeno je po 500.000 eura godišnje za izgradnju bazena.

“Objekat trafo-stanice je u procesu preseljenja, a u roku od dvadesetak dana trebali bi početi radovi na terenu oko preseljavanja objekta udruženja ‘Sunce'”, rekao je Prašo.

Prema njegovim riječima, 1. marta će biti raspisan tender za realizaciju konstrukcije, fasade i krova bazena.

Zvaničnici u Mostaru navode i da osam miliona maraka, koje je izdvojila Vlada Federacije BiH, neće biti dovoljno za izgradnju olimpijskog bazena, kao i da će se Grad Mostar ili kreditno zadužiti ili naći drugi način da se bazen u potpunosti završi.

Prijedlogom Okvirnog budžeta Grada Mostara 2023. – 2025. predviđeno je po 500.000 eura godišnje za izgradnju bazena.

RSE

Mirsad Behram
Autor/ica 2.2.2023. u 09:51