Dodik brani Sarajevo

Autor/ica 10.8.2011. u 07:45

Dodik brani Sarajevo

 

Što ga je branio, branio je! Mislim na Valtera i Sarajevo. Sad je došao red da Milorad Dodik brani Sarajevo, Fedraciju i Bosnu i Hercegovinu. U cilju odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta drage nam države, Milorad je odlučio da promptno otvori prvo zvanično predstavništvo Republike Srpske baš u Sarajevu. I, da, to nije zajebancija. Osim ako izjave Predsjednika Srpske ne doživljavate kao zajebanciju. A, ne smijete, sve i da hoćete!

Ali prije ovog iznenadnog rodoljubivog i patriotskog gesta, na kojem bi mu pozavidjeli i najokorjeliji Fanatikosi, Predsjednik je pojasnio zbog čeka Sarajevu treba predstavništvo Republike Srpske.

Naime, govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da će se BiH, ukoliko nastavi da funkcioniše pod pritiskom, pretvoriti “u lešinu koju neće moći da oživi nikakav kiseonik međunarodne zajednice“.

Kako se ta ,,lešina“ ne bi usmrdila, prvi u zapadnog Srblja osjetio je potrebu da je preparira.

Dakle, ,, u Sarajevu i OHR-u sjede glavni prekršioci Dejtonskog mirovnog sporazuma“, zbog čega se, veli Predsjednik Dodik, „odavno razmišlja o otvaranju predstavništva RS u glavnom gradu BiH“.

Oživljavanje lešine u tri čina

U prvom činu će uslijediti neimarski poduhvat izgradnje velelepnog Predstavništva RS u Sarajevu, koje će biti replika zgrade Vlade RS u Banjaluci, samo umanjena, čisto da se zna gdje je original. Predstavništvo će u početku primati i prihvatati sve nevoljnike iz Federacije željne da prihvate državljanstvo Republike Srpske kako bi i oni počeli da žive srpski san. San satkan od penzija od 160KM, san o ukidanju legalnih radnih mjesta, san o birou za nezaposlene kao najmnogoljudnijoj organizaciji… Kako će se broj građana ispred dveri predstavništva povećavati geometrijskom progresijom, na lice mjesta, tj. lice Sarajeva, biće poslani specijalci iz Laktaša da ,,regulišu situaciju“.

I tu dolazimo do drugog čina, gdje će samo odabrani moći prići predstavništvu, a elita elite će moći i da uđe u isto. Dakako, radiće se o viđenijim sarajevskim tajkunima, koji će tražiti zaštitu Republike Srpske od zlog pravosudnog sistema Kantona Sarajevo. Naravno, kako novac govori sve svjetske jezike, vrlo lako će biti sklopljen dogovor između lokalnih moćnika i RS, pa će i oni da mašu državljanstvom Srpske. Firme će im biti preregistrovane u Srpcu, Banjaluci, Prnjavoru, Doboju i mirna Srpska.

Treći, sportski čin, biće preseljenje košarkaškog kluba ,,Igokea“ iz Aleksandrovca u Sarajevo. Dobro je poznato da Milorad ne može bez košarke i svog kluba. Tako će i ,,Igokea“ dobiti svoje prostorije u KK ,,Bosna“, koji će do tad postati većinsko Dodikovo vlasništvo. Pun naziv kluba će biti KK ,,Igokea-Partizan-Bosna“ i igraće u NLB ligi, Ligi Bosne i Hercegovine, Ligi Federacije i Ligi Republike Srpske. Na taj način će ,,lešina“ od države dobiti i svoj klub, kojiće igrati non-stop, čisto da ima za koga da navija.

Predstavnička vremena

E, sad, predstavništvo ne bi bilo predstavništvo bez dobrog i uvaženog, da ne kažem viokog predstavnika. A koji čovjek od Dodikovog povjerenja bolje poznaje Sarajevo, Sarajlije, čaršijski mentalitet, od Emira Kusturice. Kusta će tako pored titule reditelja, arhitekte, ktitora, pisca, muzičara,neimara, najvećeg Srbina, dobiti i zvanje predstavnika. A to je, zamalo, kao ambasador. Taman mu je diplomatija nedostajala da malo pokuša imitirati Andrića.

I ne samo to. Kusta će imati jedinstvenu priliku da se sit nagleda i namiriše Sarajeva, sarajevske čaršije, a bez da napušta Republiku Srpsku. Kad neće Muhamed brijegu, hoće Sarajevo Kusturici.

Tako će Kusta iz kućnog predstavničkog pritvora moći do mile volje da bludi pogledom po šeher-gradu i piše neku novu knjigu sa temom: Zašto- sam- tužan- i –ostavljen- u rodnoj- mahali.

Mile će ga redovno tješiti i posjećivati. Prenosiće mu i pozdrave iz Andrićgrada koji se kao Feniks, doduše malo ometen u razvoju, budi iz bijede i blata višegradskog.

-Izdrži Emire, sad kad smo tu u Sarajevu, potrudićemo se da ti obezbjedimo sredstva za izgradnju Sarajeva tvoje mladosti, pa da možeš napraviti još noviji i skuplji film!

-E, zezaš me, Mile, pa otkud nama tolike pare? Morao bih rekonstruisati Vratnik, čaršiju komplet, Željin stadion…ma cijeli grad. Ko će to izmoći?

-Ne brini, Nemanja, kućo stara, pa znaš li da se broj stanovnika, a time i poreskih obveznika udvostručio od kad smo otvorili Predstavništvo. Sve su ti ove Sarajlije koje gledaš sjetno sa pendžera, zapravo, državljani Republike Srpske.

-Sve!? Ajoj, pa koga ću ja latentno mrziti i ignorisati?

-Jebi ga, to je cijena koju smo morali da platimo. Sad ni ja ne mogu da mrzim pola zemlje koju sam mrzio. Misliš da je meni svejedno?

Recipročne mjere ili Federalna Srpska

Kako je kurva diplomatija dvosmjerna estrada, samo treba pričekati koji dan da se začuje iz Sarajeva zahtjev za otvaranje predstavništva Federacije u Republici Srpskoj.Dakako da bi u strogom centru Banjaluke bila alkohol free zona i da bi se nudila isključivo halal klopa. U ovom mjesecu samo i jedino bi se o iftaru jelo.Još se traži pogodna verzija bošnjačkog Emira Kusturice, koliko god to naprvu apsurdno zvuči.

P.S.

U zadnjih šest mjeseci u Republici Srpskoj je izvršeno oko 150 samoubistava. Nevoljnici nisu to uradili od miline sigurno.

tekst prenosimo sa portala buka

 

Autor/ica 10.8.2011. u 07:45