Hapšenja za ratne zločine u Foči

tačno.net
Autor/ica 16.9.2019. u 15:03

Hapšenja za ratne zločine u Foči

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, po nalogu tužitelja posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Foče uhapsili su, Radovana Papricu i Slavka Ognjenovića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopšteno je u ponedjeljak iz Tužilaštva BIH.

“Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su tokom 1992. godine, počinili zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče”, piše u saopštenju.

Osumnjičeni se terete da su tokom širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tokom dana, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ih ispitati, te nakon toga donijeti odluku o prijedlogu mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu.

Iz Tužilaštva BIH je saopšteno da rade na većem broju predmeta koji se odnose na ratne zločine sa elementima silovanja i seksualnog zlostavljanja, što su posebno osjetljivi predmeti, za počinjene ratne zločine koji su na žrtve i oštećene osobe, ostavili teške posljedice.

RSE

tačno.net
Autor/ica 16.9.2019. u 15:03