Naser Orić bit će izručen Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor/ica 25.6.2015. u 20:49

Izdvajamo

  • Naime, nakon što je Ministarstvo pravde BiH jučer u kasnim popodnevnim satima Federalnom uredu za pravdu Švicarske (FOJ) poslalo zahtjev za izručenje Nasera Orića našoj zemlji, ova pravosudna institucija je, nakon saslušanja Orića koji je pristao biti izručen našoj zemlji, odlučila odmah odobriti njegovu ekstradiciju po pojednostavljenom postupku.

Povezani članci

Naser Orić bit će izručen Bosni i Hercegovini

Kao što je i uobičajeno, zbog njegove sigurnosti i privatnosti vrijeme njegovog prebacivanja u BiH neće biti objavljeno.

Naime, nakon što je Ministarstvo pravde BiH jučer u kasnim popodnevnim satima Federalnom uredu za pravdu Švicarske (FOJ) poslalo zahtjev za izručenje Nasera Orića našoj zemlji, ova pravosudna institucija je, nakon saslušanja Orića koji je pristao biti izručen našoj zemlji, odlučila odmah odobriti njegovu ekstradiciju po pojednostavljenom postupku, prenosi portal Klix.ba.

“Ovakva odluka je moguća jer je FOJ primijenio kriterije Evropske konvencije o ekstradiciji te je data prednost zahtjevu BiH. Odlučujuća odluka u ovom smislu donesena je zbog činjenjice da su djela koja se Oriću stavljaju na teret počinjena u BiH čiji je Orić i državljanin“, rečeno je u švicarskom Federalnom uredu za pravdu.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, uhapšen je na samom ulazu u Ženevu 10. juna ove godine po naredbi FOJ-a te mu je odmah potom i određen ekstradicijski pritvor od 14 dana.

Nalog za njegovo hapšenje izdao je FOJ, a na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo pravosuđe Srbije zbog počinjenih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Na inicijalnom saslušanju Orić je istakao kako će se protiviti njegovom izručenju Srbiji koja je zahtjev za njegovo izručenje poslala 22. juna.

Srbija ga je tražila zbog zločina koji su počinjeni u selu Zalazje, kraj Srebrenice, iako je Orić, podsjećamo, u Haagu oslobođen svih optužbi vezanih za ratne zločine, uključujući i one u Zalazju.

No, Tužilaštvo BiH je također zatražilo njegovo izručenje jer se u našoj zemlji također vodi istraga protiv Orića i jer bi njegovo izručenje Srbiji ugrozilo postupak u BiH.

Orić bi u BiH trebao stići ubrzo, najvjerovatnije već sutra, te biti predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

tačno.net
Autor/ica 25.6.2015. u 20:49