Danas počinju pregovori o formiranju Vlade Kantona Sarajevo bez SDA

Er. M./Klix.ba
Autor/ica 19.10.2018. u 09:37

Danas počinju pregovori o formiranju Vlade Kantona Sarajevo bez SDA

Riječ je o prvom zvaničnom sastanku predstavnika građanskih i lijevo orijentisanih političkih stranaka koje su uspjele osvojiti znatan broj mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ukoliko danas bude postignut dogovor o osnovnim načelima rada novog saziva Vlade Kantona Sarajevo, SDP, DF i NS će pregovore nastaviti i s drugim političkim subjektima, odnosno Narodom i pravdom (NiP), Savezom za bolju budućnost (SBB) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL) kao potencijalnim koalicionim partnerima.

Blok stranaka koji ne želi SDA u izvršnoj vlasti ranije je poručio kako pregovore o koaliciji neće voditi na matematičkim, već na programskim ciljevima. Naime, uslov SDP-a je implementacija izbornog programa “Plan 10” koji je sastavljen od deset cjelina pod nazivima Plan za ekonomiju, Plan za pravdu, Plan za mlade, Plan za kulturu i sport, Plan za ekologiju i turizam, Plan za obrazovanje, Plan za zdravstvo, Plan za pravedno društvo, Plan za EU, NATO i dijasporu i Plan za reformu javne uprave.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković također je otvoreno kazao da bez obzira šta ko zagovarao njegova politička opcija i dalje ima svoje uslove, a to su između ostalog zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, zakon o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu i uredba o dvostepenom nadzoru javnih nabavki.

“Imamo ideje koje smo spremni prezentirati i raditi na reorganizaciji rada Vlade KS. Već smo nagovijestili ministarstvo za mlade, obavezno insistiramo na usvajanju zakona o lokalnoj samoupravi koji bi općine uključio u ono što im je ustavna nadležnost. Dakle, briga o komunalnim preduzećima, tako da bismo insistirali da holding bude odmah predmet naših dogovora, koji bi objedinio komunalna preduzeća. Tu su i pregovori o spajanju ili razdvajanju još nekih ministarstava”, kazao je Konaković.

U međuvremenu iz SDA poručuju kako je formiranje vlasti bez SDA izrugivanje demokratiji te da stabiliziranje prilika i ubrzan razvoj BiH, koji je u interesu države i svakog čovjeka u ovoj zemlji, mogu donijeti samo široke programske koalicije, sastavljene od pobjedničkih stranaka, na svim nivoima – od državnog, preko entitetskih, do kantonalnih.

klix.ba

Er. M./Klix.ba
Autor/ica 19.10.2018. u 09:37