Internacionalni festival književnosti BOOKSTAN. NO EAST, NO WEST

tačno.net
Autor/ica 25.7.2016. u 09:40

Internacionalni festival književnosti BOOKSTAN. NO EAST, NO WEST

BUYBOOK / ALU / RADIĆEVA, SARAJEVO: 25–28. 7. 2016.

RADIONICE NA BOOKSTANU

Drugog dana programa namijenjenog mladim kritičarima/kama predavač je bio Nenad Rizvanović.

Teorija čitateljskog odgovora, ideološka i politička pozicija čitatelja i književnog kritičara i različitost interpretativnih zajednica bile su teme drugog dana predavanja na Bookstanovoj književnoj radionici.

Nenad Rizvanović, književni kritičar iz Hrvatske, na današnjem predavanju istakao je da književna kritika danas izgleda prilično drugačije nego prije 30 godina.

„Dobar dio kritičara govori o estetici teksta, a mnogo više o političkim, vjerskim, nacionalnim i socijalnim interpretacijama.
Zato mnogi književni kritičari lutaju u mnogim interpretativnim zajednicama. S druge strane, sposobnost interpretacije je prirođena i ne može se naučiti, za razliku od interpretativnih zajednica koje se mogu mijenjati“, rekao je Nenad Rizvanović potičući diskusiju o književnoj kritici kao alatu političkih rasprava, te kritičarima koji (ne)istupaju iz svoje interpretativne zajednice.

”Značenje teksta stoji negdje između pisca i čitatelja.
Što je društvo ideologiziranije, to je kritika gora. Zaista danas ljudi pišu knjige da bi štamparije radile, ali kritičar ne može biti arbitar značenja, nego samo estetike. Uloga kritičara se onda izgubila jer su ideologije propale”, rekao je Ahmed Burć, pisac i novinar, gost na radionici.

IZLOŽBE NA BOOKSTANU

U programu prvog Bookstana zadovoljstvo nam je da možemo najaviti tri izložbe.
-Izložbu ilustracija Buybookovih naslovnica- Buybook desings koje potpisuje Aleksandra Nina Knežević
-Izložbu Tajna stripa od malina Karima Zaimovića, auotra Aleksandra Saše Brezara, Enisa Čišića i Borisa Stapića
-Prodajnu izložbu knjiga 16 najznačajnijih regionalnih izdavača

ALEKSANDRA NINA KNEŽEVIĆ

”Izložba naslovnica za knjige „Buybook designs“ grafičke dizajnerice Aleksandre Nine Knežević biće otvorena u ponedjeljak, 25. jula, u 21 sat u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i biti postavljena tokom trajanja Bookstana.

”Kroz dugogodišnje iskustvo i umjetničko istraživanje Aleksandra Nina Knežević izgradila je prepoznatljiv likovni jezik koji već osam godina krasi omote Buybookovih izdanja, a  na predstojećoj izložbi će biti prikazani neki od njenih najzanimljivijh radova i grafičkih rješenja naslovnica za knjige. Autorica ima za cilj da svojom postavkom publici približi kompleksan kreativni proces nastanka naslovnica i grafičkih rješenja koja moraju istovremeno privući pažnju čitaoca, zadovoljiti izdavača, ispoštovati senzibilitet autora djela ne zanemarujući kompleksne postulate likovnosti i estetike.

Polazeći od pretpostavke da se knjiga na prvi pogled uvijek sudi po koricama, u svom izrazu autorica koristi prvenstveno ilustraciju ili tipografiju koje joj pružaju veliku mogućnost povezivanja sadržaja same knjige i vizualne poruke koja bi trebala privući potencijalnog čitaoca, nudeći joj pri tome prepoznatljivost koja ne dozvoljava da se njena dizajnerska rješenja utope  u mnoštvu drugih naslovnica”, napisala je Jasenka Kratović, spisateljica, o izložbi Nine Knežević.

Među svojim dizajnerskim rješenjima, autorica posebno izdvaja ona jednostavna, tipografska, odnosno naslovnice na kojima koristi isključivo  slova.

„Tipografija u isto vrijeme nosi i ilustraciju i jasnu poruku iz knjige. Tako su nastale moje naslovnice za knjige nekih od najznačajnijih svjetskih autora, poput Philipa Rotha, Jonathana Franzena, Milana Kundere, ali i brojnih domaćih pisaca“, naglašava Nina Knežević.

Specifičnost i kvalitet izraza Aleksandre Nine Knežević prepoznali su i brojni drugi izdavači iz regije i inostranstva te su različita likovna rješenja Buybookovih naslovnica preuzeta i u brojnim drugim zemljama (Holandija, Engleska, Slovenija, Bugarska, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Makedonija).

TAJNA STRIPA OD MALINA

Nastavljajući njegovati adekvatan odnos prema kulturi sjećanja i posvećivati pažnju onima koji su nas zadužili, Aleksandar Saša Brezar, Enis Čišić i Boris Stapić u okviru Bookstana predstavljaju izložbu stripa ”Tajna stripa od malina” koja će takođe zvanično biti otvorena 25. jula u 21:00 i biti postavljena tokom festivala.

Tekst za izložbu koji ćete imati priliku čuti na otvaranju napisala je Lejla Kalamujić, književnica, ljubiteljica stripa i Karimovog stvaralaštva.

U nastavku donosimo odlomak iz teksta:

Priča kaže da je te subote jedan jako mršav mir vukao svoje malaksale kosti ulicama grada. Karim Zaimović se nalazio u hladnom studiju Radija ZID. Zakopčan u Mont jaknu iz humanitarne pomoći, s dječačkim osmijehom na licu, u eter je čitao osamnaestu epizodu serijala „Josif i njegova braća“. Dok je on čitao, s jednog sarajevskog obronka ispaljena je granata. Opazivši njen let, onemoćali mir savio je tijelo u koljenima. Granata je prošištala iznad njegovih ušiju, ravno prema studiju. Epizoda je naglo prekinuta. Priča je ostala bez imena.

PRODAJNA IZLOŽBA KNJIGA

U ponedjeljak se u Radićevoj ulici otvara prodajna izložba knjiga pod nazivom Buybookstan na kojoj će 16 najznačajnijih regionalnih izdavača ponuditi festivalskoj publici svoja izdanja uz promotivno festivalsko sniženje od 20%.
Tokom festivala, od 25. do 28. jula Buybook će svoja izdanja prodavati sa popustom od 20% dok će ostala izdanja biti snižena za 10%.

HEMON I FREEMAN NA PRESS KONFERENCIJI

Uz radionice koje sutra vodi književni kritičar Teofil Pančić, program prvog Bookstana počinjemo press konferencijom na kojoj će se predstavnicima medija obratiti Aleksandar Hemon, kurator prvog Bookstana i urednik John Freeman.

DOMAĆI AUTORI/CE

Nakon press konferencije u bašti knjižare Buybook u 12:00 počinje promocija domaćih autora/ica i knjiga objavljenih u izdanju Buybooka.

Predstavljamo Asmira Kujovića, Marka Tomaša i Naidu Mujkić.
Moderator:Ahmed Burić

U 15:00 na Akademiji likovne umjetnosti biće promocija izdanja gosta izdavača u programu-Dobre Knjige i autora/ica Adise Bašić, Hadžema Hajdarevića, Lejle Kalamujić i  Mileta Stojića.

Moderatorica: Ferida Duraković

PREDSTAVLJANJE KNJIGE ALEKSANDRA HEMONA

U 19:00 u Centralnom programu na Akademiji likovnih umjetnosti biće predstavljena knjiga „Kako su nastali ratovi zombija“ Aleksandra Hemona sa kojim će razgovarati urednik i kritičar John Freeman.

O knjizi:

Joshua Levin gaji scenarističke ambicije, a u međuvremenu podučava engleski kao strani jezik u Chicagu. Laptop mu je pun ideja, ali jedina koja uhvati korijene je Ratovi zombija. Kada u stanu zatekne svoga stanodavca, neuravnoteženog vojnog veterana, kako mu pretura po prljavom vešu, Joshus odluči preseliti kod svoje djevojke Kimmy. Nakon kraćeg kućnog blagostanja, spetlja se s učenicom, Bosankom Anom, koja ima ljubomornog i nasilnog muža. Uslijedi katastrofa. I dok Joshuine odluke variraju na skali od blesavih do apsurdnih, Kako su nastali Ratovi zombija načinje vrlo ozbiljne teme.

Bookstan program pozivnica

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 25.7.2016. u 09:40