Crnogorski parlament potvrdio genocid u Srebrenici i sopstveno dostojanstvo

tačno.net
Autor/ica 18.6.2021. u 12:02

Crnogorski parlament potvrdio genocid u Srebrenici i sopstveno dostojanstvo

Foto: Medija Centar

Zoran Vuletić, predsjednik Građanskog Demokratskog foruma kazao je da je izglasavanjem Rezolucije o Srebrenici i stavom da je sredinom devedesetih u ovom mjestu počinjen genocid nad Bošnjacima, parlament Crne Gore postupio odgovorno i principijelno i potvrdio sopstveno dostojanstvo.

“Rezolucijom, za koju je glasala ubedljiva većina poslanika i smenjivanjem Vladimira Leposavića, ministar pravde i ljudskih prava, koji je negirao genocid, crnogorska skupština je pokazala da u našem regionu nije izgubljena svaka nada za realno i objektivno suočavanje sa prošlošću i da ljudskost i moral još postoje. Uprkos različitim shvatanjima i još uvek turbulentnim političkim odnosima u sopstvenoj zemlji, crnogorski parlamentaci su smogli snage i hrabrosti da se odupru nacionalističkim shvatanjima i relativizaciji zločina i tako dali primer i ostalim zemljama regiona, a pre svega Srbiji, u kojoj je dominantna svest drugačija”, dodao je.

Građanski demokratski forum pozdravio je odluku parlamenta Crne Gore i pozvao sve dobronamjerne, demokratski orijentisane građane da trajno podrže ovakav glas razuma kao neophodan odnos prema događajima iz bliže prošlosti.

“Samo osudom ratnih nedela može se obnoviti dobrosusedstvo i saradnja, a ne marginalizacijom i potiskivanjem, a pogotovo ne veličanjem ratnih zločinaca koji su pravosnažno osuđeni na međunarodnom sudu pravde.”

tačno.net
Autor/ica 18.6.2021. u 12:02