AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!

Amarildo Gutić/Avdo Avdić
Autor/ica 10.10.2019. u 12:19

AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!

foto arhiv Oslobođenja

Pišu: Amarildo Gutić/Avdo Avdić – zurnal.info

“Želim da te poljubim“, izgovorio je, prema sadržaju prijave Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a 12. februara ove godine predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo Vladimir Špoljarić.

„Želju“ je u svom uredu izgovorio pravnici Enisi Pazalji, sekretaru suda. Bio je to nastavak njegovog nametanja koje je počeo dvije sedmice ranije:

Ja želim da se brinem o tebi, dozvoli mi da ti pokažem svoju ljubav, želim da mi se otvoriš, da mi otvoriš dušu“.

HVALA ŠTO POSTOJIŠ

Na službeni broj telefona Pazalja je od Špoljarića dobijala SMS poruke sadržaja poput „Poželio sam te“; „Hvala što postojiš“….

“Na sve pozive imenovanog u kancelariju i telefonske pozive odgovarala sam hladnim službenim tonom, pokazujući da sam povrijeđena i uvrijeđena kao žena i majka, da odbijam takav odnos,“ navodi Pazalja.

Primjetila je da Špoljarić ulazi u njenu kancelariju kada je odsutna, da su joj službene i privatne stvari pomjerane. Jednom prilikom u ormaru je zatekla šoljice sa svojom slikom kao i rukom ispisanu poruku u službenom rokovniku „Volim te, volim i ja tebe Enisa“.

Prve posljedice odbijanja udvaranja počinju nakon njenog povratka sa godišnjeg odmora, kada je Špoljarić optužuje da odlazi bez njegovog znanja, iako je tvrdi Enisa, službeno najavila korištenje odmora.

„Ovdje će biti kako ja kažem, ja imam veze i u VSTV-u i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i u MUP-u, ako me prijaviš niko ti neće vjerovati, niko neće svjedočiti u tvoju korist, to se teško može dokazati, ja ću te uništiti, smijenićemo te, ostaviću te bez posla, izbaciću te sa suda, nećeš više ovdje raditi“, zaprijetio joj je tada, prema prijavi, Špoljarić.

Vjerovatno misleći da ove prijetnje imaju efekta, nekoliko dana potom ponovila se slična situacija.

„Sjedila sam za svojim računarom okrenuta leđima, kada sam se okrenula prišao je i pokušao da me poljubi i zagrli. Nakon što sam ga odgurnula prijetećim tonom je izjavio ‘vidjećeš svog Boga, letićeš odavde sa ovog radnog mjesta…“, tvrdi Enisa Pazalja.

Nakon toga počinje svojevrsni mobing. Vrata koja su povezivala njenu kancelariju sa tehničkim sekretarom suda, po naredbi predsjednika Špoljarića bivaju zaključana, čime joj je otežana stalna komunikacija. Slijede naredbe na koje pismeno reaguje jer ih smatra nezakonitim. Poslove iz striktnog djelokruga sekretara suda Špoljarić usmjerava ka drugim uposlenicima, da bi pozvao i Upravnu inspekciju koja je po njemu utvrdila „nepravilnosti“ u njenom radu. Pokušavao je prikriti i dokaze. Tako je naložio odjavu broja telefona putem kojeg je slao poruke.

Nakon takvog mobinga Enisa Pazalja prinuđena je otići na bolovanje, ali se uz sve rizike koje to nosi, odlučila da sve prijavi Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Žurnal je pisanim upitom tražio od Vladimira Špoljarića da se izjasni o cijelom slučaju.

„Obzirom da Predsjednik suda nije upoznat odnosno da nema saznanja o predmetnoj prijavi, to nije u mogućnosti davati komentare“, odgovor je dostavljen iz Kantonalnog suda Sarajevo.

Kako saznaje Žurnal, Špoljarić koji „nije upoznat“ sa prijavom, pozivao je pojedine osobe na važnim funkcijama, kako bi neutralisao eventualnu reakciju Ureda disciplinskog tužioca.

Amarildo Gutić/Avdo Avdić
Autor/ica 10.10.2019. u 12:19