Irma Baralija: Uzajamno bojkotiranje Trebinja i Čapljine je protivustavno

tačno.net
Autor/ica 9.4.2020. u 15:05

Irma Baralija: Uzajamno bojkotiranje Trebinja i Čapljine je protivustavno

Foto: šg

Prvo je Krizni štab Trebinja zabranio opskrbu prodavnica u tom gradu robom iz Čapljine. Potom je Krizni štab Čapljine zabranio tranzit kamionskim i drugim privrednim vozilima privrednih subjekata sa prostora grada Trebinja kroz Čapljinu. Tim povodom reagovali su iz Naše stranke:

“Podsjećamo krizne štabove Trebinja i Čapljine da Ustav BiH jasno kaže da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Pozivamo ih stoga da povuku besmislene i, još važnije, protivustavne odluke” – rekla je potpredsjednica NS Irma Baralija.

Ona kaže da se krizni štabovi i jednog i drugog grada nisu upoznali sa vlastitim nadležnostima. Ne može neki lokalni krizni stožer izdati naredbu MUP-u HNK da kontrolira ceste i, eventualno, kažnjava, što se ovom odlukom implicira. Također, ni Trebinje ni Čapljina nisu proglašeni karantinom, a i da jesu, pitanje je da li bi bilo osnove da se zabrani protok roba između ova dva grada.”

Naša stranka poziva da oba ova grada odmah povuku sporne odluke: “Jako bi bilo važno da krizni štabovi sami prekinu ovo nepotrebno i nimalo mudro političko prepucavanje u koje su se uvukli i povuku odluke. Ako pak odluke ne budu povučene, pozivamo nadležne pravosudne organe da reaguju. Također, bez obzira na ishod situacije, očekujemo od državnog Tužilaštva da ispita pomenute odluke. U slučaju da se o ovo ogluši, daje se vjetar u leđa mnogo dubljim blokadama unutarnjeg funkcioniranja BiH”, rekla je Baralija.

tačno.net
Autor/ica 9.4.2020. u 15:05