Učenjem o Holokaustu za bolje sutra

tacno.net
Autor/ica 29.8.2023. u 12:49

Učenjem o Holokaustu za bolje sutra

Učesnici Omladinske akademije „Stanje mira“, koju organizira Evropska unija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, razgovarali su o lekcijama naslijeđa Holokausta u regionu, te kako se kroz ove lekcije može raditi na prevenciji konflikta i jačanju procesa pomirenja.

Uvodničar u interkativne radionice ,,Holokaust i mirˮ predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci kazao je da je Holokaust termin koji se najviše upotrebljava i zloupotrebljava u 20. i 21. vijeku. Riječ je o istorijskoj tragediji koja je počinjena nad jevrejskim narodom samo zato što su bili Jevreji.

„U našim krajevima, na Balkanu, stradalo je 85 posto Jevreja. U Sarajevu je na početku Drugog svjetskog rata živjelo 12 hiljada Jevreja, a na kraju rata manje od 2 hiljade Jevreja. Jakob Finci je objasnio da je i sam rođen u jednom od nacističkih logora u kojem su skupljani Jevreji, na otoku Rabu, a završetkom Drugog svjetskog rata se vratio sa svojom porodicom u Sarajevo, gdje i danas živi.

Život u Jugoslaviji je opisao kao jednostavan jer „smo živjeli normalno sa svim drugim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine“.

Učesnicima akademije „Stanje mira“, koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, govorio je i o životu tokom opsade Sarajeva, najduže opsade u modernoj istoriji, naglasivši humanu ulogu jevrejske zajednice i humanitarnog udruženja La Benevolencija, kao i sam način preživljavanja zajedno sa drugim sugrađanima.

Učesnicima je predstavljen i priručnik „Holokaust i mir“, koji predstavlja jedinstvenu publikaciju o mirovnom obrazovanju na osnovu 20 godina rada civilnog sektora, te učitelja i nastavnika u regionu.

Tatjana Milovanović, programska direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja jednog od kreatora priručnika, kazala je da priručnik „Holokaust i mir“ sa 14 lekcija obuhvata sve tematike koje danas nedostaju u obrazovnom procesu zemalja regiona, uključujući mir, toleranciju, razvijanje empatije i kritičkog mišljenja, memorijalizaciju, te borbu za ljudska prava i protiv diskriminacije i propagande.

Dio priručnika ,,Holokaust i mirˮ je mladim učesnicima predstavljen kroz nekoliko radionica iz koje govore o spomenicima i sjećanju, te običnim herojima i moralnoj hrabrosti, vođenim od strane profesorice Melise Forić i nastavnice Đuldine Kurtović. Priručnik je od ove školske godine i dio nastavnog plana i programa za javne osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo, te se u narednim godinama očekuje njegova primjena širom države.

Učesnica Akademije, Asja Suljić iz Tuzle navela je da se kroz obrazovanje nije susreta puno sa tematikom Holokausta. „Ove neformalne edukacije doprinose mom razvoju i spoznaji da budem upućena koje su golgote prošli narodi samo zato što su drugačije nacionalnosti“.

Omladinska akademija ,,Stanje mira” je nakon Sarajeva nastavljena u Vitezu gdje završava 31. avgusta. Mlade još očekuju radionice međuetničkim vezama i porodicama, fotografske izložbe, posjete memorijalnim obilježjima u Srednjoj Bosni, te muzički koncerti.

 

tacno.net
Autor/ica 29.8.2023. u 12:49