Bajtal: Dirigovano nasilje mora nestati sa naših ulica i stadiona

tačno.net
Autor/ica 15.4.2019. u 13:53

Izdvajamo

  • „Na taj način, sport kao poželjan i zdrav element opšte i fizičke kulture, prerasta u tragično-rizičnu formu ljudske igre. Zamišljene kao zabava i rekreacija, nasiljem obojene sportske manifestacije postaju time poprište i poligon na kome se, očito, biju neke sasvim druge, ideološko-politički motivisane borbe i bitke opasne po zdravlje i život mladosti, koja se, u svom navijačko-mladalačkom, nekritičnom zanosu, naivno uvlači u nešto što sa izvornim smislom i značenjem sporta nema, ama baš nikakve, veze ni dodira.“ 

Povezani članci

Bajtal: Dirigovano nasilje mora nestati sa naših ulica i stadiona

Ukratko, dirigovano nasilje mora nestati sa naših ulica i stadiona. Sport ne smije biti maska za nečiju samovolju, sračunatu indiferentnost i namjenski projektovano moralno sljepilo – prof.dr. Esad Bajtal

Pripadnici navijačke skupine Ultras u nedjelju ujutro u mostarskom Starom gradu prevrtali su stolove i razbijali žardinjere. Prema riječima očevidaca rušilački pohod navijača NK Zrinskog bio je popraćen uzvicima „gdje ste balije, izađite“.

Policija MUP-a HNK je intervenisala, oko 30 pripadnika ove navijačke skupine su evidentirani te su podnesene prijave.

Posljednji incident samo je jedan u nizu huliganskih okršaja u Mostaru. Podsjećamo, prošle godine u septembru prilikom sukoba navijača u mostarskom naselju Zalik oštećeno je nekoliko automobila dok je par osoba zadobilo lakše tjelesne povrede. Ovaj predmet procesuiran je u prekršajnom postupku.

Incident u Zaliku bio je povod za masovni obračun navijačkih skupina u Drežnici na magistralnom putu M 17. Policija je također intervenisala evidentirala pedeset osoba te ih u zakonskim propisima procesuirali.

Svi ovi događaji okarakterisani su kao prekršaji, bez obilježja kaznenog djela. Sukladno tome u nadležnosti su PU Mostar a ne Tužilaštva HNK-a.

Prema Zakonu o javnom redu i miru HNK, za prekršaje protiv javnog reda i mira izriču se novčane kazne i izuzetno kazne zatvora. U zakonu se navodi da će onaj ko na javnom mjestu remeti javni red i mir izazivanjem, sudjelovanjem ili pomaganjem u tučnjavi, zlostavljanjem ili fizičkim napadom na drugog, biti kažnjen s novčanom kaznom od 300 do 500 KM, ili kaznom zatvora do 30 dana.   

Prof. dr. Esad Bajtal

Prof. dr. Esad Bajtal smatra da su navijački sukobi u Mostaru kao i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine politički instrumentalizirani.

„Pa, očito, da neko ima političkog ili nekog drugog interesa da, ne podizanjem prijava, štiti ne samo nasilnike, nego i sam princip nasilja kao nesporne forme i izraza navijačkog ponašanja. Uostalom, navijačko nasilje je ono, koje se vrlo jednostavno aktivira i instrumentalizuje u korist netolerantnih, totalitarnih ideologija. Ponekad je ono verbalno “Nož, žica Srebernica”, a nerijetko fizički nasilno i sa letalnim ishodom kao u slučaju Vedrana, navijača Sarajeva, da spomenem samo taj, i nažalost, ne jedini primjer nasilne smrti mladog i nedužnog čovjeka čiji ubica još nije procesuiran.“

Prof. dr. Bajtal smatra da tolerisanjem i ignorisanjem navijačkog nasilja od strane sistema ovakvo ponašanje se ohrabljuje i podstiče.

„Na taj način, sport kao poželjan i zdrav element opšte i fizičke kulture, prerasta u tragično-rizičnu formu ljudske igre. Zamišljene kao zabava i rekreacija, nasiljem obojene sportske manifestacije postaju time poprište i poligon na kome se, očito, biju neke sasvim druge, ideološko-politički motivisane borbe i bitke opasne po zdravlje i život mladosti, koja se, u svom navijačko-mladalačkom, nekritičnom zanosu, naivno uvlači u nešto što sa izvornim smislom i značenjem sporta nema, ama baš nikakve, veze ni dodira.“

Upravo instrumentalizacija sporta u svrhu postizanja politikantskih ciljeva i zadataka prema mišljenju prof.dr. Bajtala ogleda se u nekažnjenom i sudski netretiranom navijačkom nasilju.

„U tom smislu, dio, ako ne i sva odgovornost za nasilne navijačke nerede, pada na one koji sofisticirano štite prethodno i planski idejno zavedene etno-horde, bande, čopore, gomile i jeftino zaluđene skupine, maskirane u navijačko-nasilničke grupacije. Kad ta vrsta tolerisanog nasilja, svojom nekažnjenom učestalošću, poprimi smisao nečeg uobičajenog, normalnog i svakodnevnog, onda država mora da ustane u zaštitu nasiljem ugroženog dijela normalnog društva. Ako država, u formi prava i pravde, nije spremna, nije sposobna, ili naprosto, neće da to učini, onda samo društvo mora organizovano ustati u svoju odbranu i samoodbranu.“

Prof.dr. Esad Bajtal smatra da ovakvi prizori kao jučerašnji u mostarskom Starom grada moraju biti adekvatno sankcionirani.

„Ukratko, dirigovano nasilje mora nestati sa naših ulica i stadiona. Sport ne smije biti maska za nečiju samovolju, sračunatu indiferentnost i namjenski projektovano moralno sljepilo.“

Divljanje navijačkih skupina po Mostaru uz povike „Gdje ste balije, izađite“ ili transparenti „Nož, žica, Srebrenica“ sastavni su dio nacionalističkog folklora. Upravo u toj činjenici ogleda se i evidentno tolerisanje ovakvih pojava. Bez političke volje problem navijačkih skupina u Bosni i Hercegovini ne može biti riješen.

Nažalost pripadnici navijačkih skupina i dalje će biti najjeftinije oružije u ispunjavanju nacionalističkih ciljeva kao i partikularnih interesa pojedinaca.

 

tačno.net
Autor/ica 15.4.2019. u 13:53