DOK JE PREMIJER U PRITVORU: Institucije i dalje po “hitnom” postupku nabavljaju medicinsku opremu

Branka Mrkić-Radević
Autor/ica 1.6.2020. u 14:45

DOK JE PREMIJER U PRITVORU: Institucije i dalje po “hitnom” postupku nabavljaju medicinsku opremu

FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

Tokom aprila KCUS je na ovaj najnetransparentniji način nabavio medicinska sredstva vrijedna više od 750 hiljada KM, a Općina Centar im je po hitnom postupku donirala posteljinu.

Piše: Branka Mrkić-Radević – Žurnal

Od početka pandemije koronavirusa u BiH Agencija za javne nabavke BiH nadležnim tužilaštvima podnijela je devet krivičnih prijava i pokrenula 14 prekršajnih postupaka zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama.

Među ovim prijavama nema nabavki koje je provela Federalna uprava civilne zaštite, jer je Federalna vlada krajem aprila zadužila federalne institucije da joj do 8. maja dostave detaljne informacije o provedenim nabavkama, kao i kriterije za izbor ponuđača. Te informacije nisu dostavljene i Agenciji za javne nabavke.

Zloupotrebe u institucijama

U narednim mjesecima bit će jasno da li će institucije zakona reagovati na prijave Agencije, te da li će afera Respiratori biti jedina koja je izazvala konkretne poteze.

A posla bi za institucije, sudeći prema navodima iz Agencije, moglo biti mnogo. Najčešće zloupotrebe, kažu u Agenciji za Žurnal, koje su primijećene u nabavkama tokom pandemije, odnosile su se na neobjavljivanje planova nabavki, cijepanje nabavke, zloupotrebu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja zbog pozivanja na hitnost koja nije opravdana, poništavanje već započetih otvorenih postupaka kako bi se isti završili pregovaračkim postupkom, probijanje maksimalne dozvoljene vrijednosti za postupke, nenavođenje količine ili obima robe, itd.

Poseban akcenat stavljen je na zloupotrebu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, koji se pravdao navodnom hitnošću uzrokovanom pandemijom. Pisali smo o tome kako su na početku pandemije olakšice koje je samo u izuzetnim slučajevima Agencija omogućila ugovornim organima, korištene za različite nabavke.

Od saopštenja Agencije i uvođenja mogućnosti olakšica prošlo je dva i po mjeseca. Ukidaju se mjere i stanje nesreće u BiH ali se u pojedinim ustanovama još uvijek obavljaju nabavke u kojima se ugovorni organi pozivanju na hitnost uzrokovanu pandemijom!

U Agenciji za javne nabavke smatraju da za to više nema opravdanja:

Provođenje pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja i pozivanje na hitnost ne mogu se više smatrati opravdanim – kažu:

Javna nabavka mogla je biti izuzeta od primjene Zakona samo u situacijama krajnje hitnosti, kada je potrebno reagovati istog momenta, npr u roku od jedan ili dva sata, u slučajevima izuzetne nužde kada nije moguće primijeniti postupak nabavke po hitnoj proceduri.

Općina Centar Sarajevo 5. maja provela je pregovarački postupak bez objave obavještenja kojim je izdvojila 45 hiljada KM za posteljinu za izolatorij na KCUS-u! Nabavka posteljine za izolatorij koji je aktivan već sedmicama, Općina pravda hitnošću nabavke. I nabavku od 11. maja, zaštitnu i sigurnosnu odjeću vrijednu oko 12 hiljada KM, tretira kao hitnu.

Općina Bosanski Petrovac 6. maja istim postupkom nabavlja sredstva za dezinfekciju, dok Bolnica Sveti vračevi u Bijeljini 28. aprila izdavaja skoro 20 hiljada KM za adaptaciju prostora za uspostavljanje karantina za oboljele od koronavirusa.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar je 6. maja sklopila ugovor o kupovini testova za detekciju Covid-19 pozivajući se na hitnost, vrijedan skoro 200 hiljada KM.

Šampion je KCUS!

Na isti način bolnica je od kompanije Melcom kupila medicinska sredstva u iznosu od 102 hiljade KM. Pisali smo već o prijateljskim vezama direktora Melcoma Mate Čujića i direktora mostarske bolnice Ante Kvesića.

No apsolutni šampion kupovina provedenih pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja je KCUS. Osim što su na početku pandemije kupili CT aparat vrijedan više od pola miliona KM (sa izuzetno kratkim rokom isporuke), pokušali na isti način kupiti i respiratore, tokom mjeseca aprila KCUS je na ovaj najnetransparentniji način nabavio medicinska sredstva za svoje potrebe vrijedna više od 750 hiljada KM. Ugovori su sklopljeni sa kompanijama Saniteks Velika Kladuša (523 hiljade KM), CEE-MED Sarajevo (92.000), Biosistemi, Mikro-Polo i Derby Trade.

Sa Meditom će ugovor za kupovinu CT aparata sredinom aprila sklopiti i bolnica Abdulah Nakaš. CT aparat plaćen je oko pola miliona KM.

Iako su ovih dana u fokusu respiratori koje je nabavila Srebrena malina, a nadležni su u svoju odbranu tvrdili da se u to vrijeme respiratori nisu mogli naći na tržištu, podaci Agencije za javne nabavke pokazuju da su bolnice uspijevale nabaviti ove aparate. Tako su u Brčko Distriktu nabavili respiratore vrijedne 520 hiljada KM (Sedžan ingenering), a bolnica Abdulah Nakaš 13. aprila potpisala je ugovor za nabavku 10 respiratora i 20 rezervnih crijeva. Plaćeni su oko 600 hiljada KM.

Korištenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja omogućeno je nakon što je Agencija 17. marta izdala saopćenje, navodeći da postoje zakonska rješenja da se nabavke izvrše na hitan način ukoliko postoji opasnost po ljudski život i zdravlje. Ipak, da li se hitnošću mogu pravdati nabavke koje se i dalje realizuju, dva i po mjeseca od pojave virusa u BiH?

Branka Mrkić-Radević
Autor/ica 1.6.2020. u 14:45