Zasađena nova košćela u Fejićevoj

tačno.net
Autor/ica 1.4.2014. u 14:25

Zasađena nova košćela u Fejićevoj

Piše: Zlatko Serdarević

Danas je u Fejićevoj ulici u Mostaru uz prigodan program zasađeno drvo mladice košćele staro deset godina. Na istom mjestu nalazila se stoljetna košćela koja je tokom posljednjeg rata znatno devastirana što je uslovilo njeno trulenje.

Nedavno su radnici JP Komos uklonili ostatke starog stabla i danas su, uz podršku građana, zasadili istovrsnu  mladicu. U prigodnom programu su učestvovali glumac Šerif Aljić i pjesnici Elvedin Nezirović, Safet Sarić i Tahir Delić.

Ovom činu prisustvovali su brojni građani koji su time potvrdili značaj stare košćele ispod čije krošnje su se okupljale sve generacije od mladih i zaljubljenih parova do najstarijih Mostaraca.

Ovom činu je prisustvovala i direktorica Komosa Vesna Karanović koja je izrazila nadu da će nova mladica imati duži vijek života nego prethodna košćela za koju su građani itekako emocionalno vezani.

Na granici sjećanja

Košćela u Fejićevoj ulici u Mostaru, (nekada Sauerwaldova)

1900.
1960.
1070.
1992.
2010.
2013.
2014.
Još jedna košćela je počela svoj život i to u Srednjoj (Fejićevoj) ulici, odmah uz česmu Roznamedžijine džamije. Fotografija na kojoj se prvi put pojavljuje datira iz 1910-ih. Na njoj je košćela već razraslo stablo, staro možda nekih petnaestak godina. Stoga pretpostavljam da je zasađena krajem XIX. ili s početka XX. stoljeća. Prateći njen rast kroz slike vidimo da je sredinom prošloga stoljeća njena krošnja dosezala do minareta džamije. Bila je orijentir, putokaz, sastajalište, mjesto za otpočinut mnogim generacijama Mostaraca. Jedino je stablo od ova tri koje je dočekalo jubilarni stoti rođendan. Međutim, dočekalo ga je osakaćeno, ranjeno, izrešetano, na pola presječeno u ratu – jasno se vide odlomljene grane na fotografiji iz ratnog razdoblja. Danas izgleda kao sakati div, načet s vana ljudskom destrukcijom, a iznutra bolešću i starošću, svaki dan očekuje svoj definitivan kraj.  (Čampara/Vrančić/ Špago)
U martu 2014. ispilana je košćela.
tačno.net
Autor/ica 1.4.2014. u 14:25