Safet Sušić: Slava mi nikada nije pričinjavala zadovosljstvo

Autor/ica 8.8.2011. u 01:00

Safet Sušić: Slava mi nikada nije pričinjavala zadovosljstvo

Razgovarao: Hazim Okanović

Jako je mnogo nogometnih stručnjaka u svijetu koji su selektora nogometne reprezentacije BiH, Safeta Sušića, proglasili najboljim igračem nogometnog kluba Paris Sen Žermena svih vremena. Ovog legendarnog veznjaka ovog kluba, anketa koju je sprovela UEFA izabrala je za najboljeg igrača Bosne i Hercegovine u posljednjih 50 godina.

Proslavljeni izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, dao je ekskluzivan intervju za naš portal u kome se osvrnuo na svoju slavnu karijeru ali i na mečeve koje će reprezentacija igrati u narednom periodu kao i one koje je igrala do sada.

Gospodine Sušiću najbolji ste igrač BIH svih vremena, kako je biti živa legenda?

Za mene je to prošlost. Istina, zadovoljstvo je kada te ljudi izaberu pored svih tih asova koji su prodefilovali u bosanskohercegovačkom nogometu. Međutim to je ipak prošlost, a meni je više važna sadašnjost kao i budućnost od onoga što je bilo ranije. Ja sam tip kome ta nekakvna slava, to nekakvo davanje komplimenata, nikada nije bilo nešto posebno niti mi je pričinjavalo zadovoljstvo. Ja sam jednostavno radio jedan posao, kao i svaki drugi posao Bio sam možda malo uspješniji od ostalih ali jednostavno sam kao i svaki drugi jedan običan čovjek. 

Kao trener nemate značajnih uspjeha, da li je to razlog što su mnogi sumnjali i sumnjaju u vas kao selektora?

Vrlo teško je imati rezultate s jednom srednjom ili vrlo slabom ekipom. Ekipe koje sam ja trenirao objektivno nisu imali mnogo šanse niti su željele nešto značajno postići. Imao sam priliku jednostavno uzeti jednu ekipu koja se bori za opstanak i s njom napraviti čudo. Uglavnom znam da mi u dosadašnjoj karijeri ni jedna ekipa nije ispala iz lige. Nisam imao priliku do sada da treniram ekipu koja je imala visoka očekivanja izuzev kada sam bio u Saudijskoj Arabiji koja je zaista igrala za prvo mjesto. Druge ekipe su bile one koje su se borile za opstanak i jedini cilj je da se spase da ne ispadnu iz lige.     

Koja je razlika između nogometa koji se igrao u vaše vrijeme i onog danas?

Mogli bi vjerovatno kazati da je bila evidentna razlika. Sad se malo brže igra. Igrači puno više daju značaj toj nekakvoj brzini ekplozivnosti i pokretnosti što ranije nije bio slučaj. Kada sam ja igrao nije bilo baš mnogo brzih i eksplozivnih igrača. Vjerovatno se način rada promijenio i igrači dosta vremena provode u sali za vježbe. Danas, većina vrhunskih igrača, su brzi i okretni.         

Koliko je bila jaka bivša Jugoslavenska liga?

Ta liga je bila jaka iz razloga što igrači nisu mogli da idu u inostranstvo, a to je bilo prije 28 godina. Evo i sada kada bi sve te igrače koji igraju u inostranim nogometnim ligama,  a koji imaju manje od 28 godina, vratili sve na ove prostore i napravili ponovo jednu ligu, ona bi bila isto jaka kao ona nekada u kojoj sam ja igrao.

Možete li se vratiti ponovno u 1982. godinu i to već legendarno svijetsko prvenstvo, ko je kriv za debakl, igrači, trener, savez?

Mislim tu ne može nikada biti samo jedan krivac. Uvijek su krivi svi podjednako jer pobjedu doprinose svi.         

Kakva je po vama situacija u Savezu. Svašta se priča, koje je vaše mišljenje? Kakav je vaš odnos sa Ivicom Osimom?         

Odnos sa Ivicom Osimom je dobar.    

Nastupi bh klubova u Evropskim takmičenjima završili su dosta rano. Kako gledate na to?

Konkretno igra naših fudbalskih klupoba FK Sarajevo i FK Željezničar realno me razočarao. Ipak, nisu sebi smjeli dozvoliti onakav poraz iz više razloga. Svi smo se sramili tog trenutka kada je Željezničar od Makabija izgubio 0:6 ali i Sarajevo protiv Sparte 0:5.   

Koliko Premier liga doprinosi napredku bh nogometa te s koliko ozbiljnosti posmatrate igrače iz domaće lige u kontekstu nastupa u reprezentaciji?

Jako je teško odgovoriti na ovo pitanje jer i vi svakako znate da mi ne ovisimo od igrača iz domaćih klubova nego onih stranih. Najbolje igrače naše reprezentacije skoro redovno tražimo vani i to po najjačim evropskim klubovima.           

Protiv Francuske i Ruminije smo izgledali očajno, novinari vas nisu štedili nakon tih utakmica, kako se nosite sa kritikom?

Zaista mi je jako teško prokomentarisati našu igru protiv Rumunije kada je naša reprezentacija onako nastupala. Ostavili su me bez teksta i iskreno se nadam da se onakav nastup nikada više neće ponoviti. Što se kritike novinara i javnosti tiče, ona će uvijek biti tu i sa njom se moram nositi.    

Često ističete da je bitna podrška navijača ali i javnosti općenito. Oni su bili šokirani vašom podrškom najomrženijem sportskom radniku Munibu Ušanoviću. Jeste li previše riskirali dajući  mu podršku?

Što se tiče mog odnosa sa gospodinom Ušanovićem on se bazirao na prethodni period kada smo ja i on bili u jako dobrim odnosima i kada je on imao drugačiji pogled na cijelu situaciju u bh nogometu. Ja zaista nisam mogao da se prema njemu ponašam na drugačiji način i smatram da sam uradio ispravnu stvar.       

Jeste li zadovoljni angažmanom naših najvećih nogometnih zvijezda? Igra li Džeko, po vama, jednako srčano danas, kao i kad je počeo nastupati za reprezentaciju?

Smatram da što se Džeke tiče da je on zaista jedna svijetla tačka kada je u pitanju bh nogomet i da je njegova igra skoro uvijek na jako visokom nivou. Zaista ne bih znao pronaći neku kritiku kada je u pitanju igrač ovog kalibra. Na njega bi se i ostali naši igrači trebali ugledati.


Približavaju se odlučujući dvoboji sa Bjelorusijom. U kakvom raspoloženju ih isčekujete?

Mi smo zasigurno favoriti kada je u pitanju reprezentacija Bjelorusije. Zaista je neuporedivo kada igraju s nama jer mi ipak imamo mnogo kvalitetnijih igrača. Također i naši dosadašnji rezultati idu tome u prilog.          

Predstojeća utakmica s Grčkom zasigurno je jaka provjera naše reprezentacije pred meč sa Bjelorusijom koja se igra početkom septembra. Koji je vaš cilj vezano za ove mečeve?        

Kad je u pitanju susret s Grčkom glavi mi je cilj pružiti priliku igračima koji do sada nisu igrali da se pokažu pred ovom jakom utakmicom i zaista ne vidim razlog zašto se neko sa klupe za rezervne igrače ne bi nametnuo za prvi tim i utakmicu s Bjelorusijom. Želim da fudbalerima kojima nisu počeli sezonu dobiju priliku za jedan jak meč. Mi imamo na predispoziciji mnogo igrača koji će imati priliku da se pokažu može li se na nekoga od njih računati za meč s Bjelorusijom.

Kažite nam najnovije informacije vezane za Vedada Ibiševića. Da li ćete moći računati i na njega?

Bilo bi mi mnogo draže da mi je Vedo javio da će ovoliko dugo odsustvovati ali na žalost na njega nećemo moći računati za meč protiv Bjelorusije. Ostaje da se vidi da li će biti spreman za meč sa reprezentacijama Luksemburga i Francuske.      

Za kraj kažite nam koji vam je bio najteži trenutak u trenerskoj karijeri?

To je zasigurno utakmica naše reprezentacije protiv Francuske koja nas je pobijedila i najavila izlaz iz krize jer su poslije toga pobijedili Englesku i Brazil. Smatram da ekipa dobro igra onoliko koliko joj protivnik dozvoli, a jedina stvar koju bih ja sada promijenio u toj utakmici je još jedan igrač u vezi. Ono što mi je ostalo u sjećanju vezano za tu utakmicu jeste da sam bio jako ljut  na igrače s klupe. Kada sam ih poslao na zagrijavanje i pozvao ih da uđu u igru, trebala im je vječnost da stave kostobrane i da se spreme za ulazak, a upravo u tim trenucima smo primili golove.

Gospodine Sušiću, hvala vam na razgovoru!

Autor/ica 8.8.2011. u 01:00