Iz kupleraja HDZ-ovih i Dodikovih Srba, Mostara

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 16.4.2019. u 13:31

Iz kupleraja HDZ-ovih i Dodikovih Srba, Mostara

Nije li licemjerno, drsko i krajnji bezobrazluk zahtjevati svoju autentičnost, a istovremeno birati i svoje Srbe iz HDZ-a u Skupštinu HNK i parlament države i Federacije?

„Ni nakon današnjih razgovora u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, nema dogovora oko mjesta potpredsjedavajućeg Skupštine, kao ni predsjednika Kluba Srba u tom zakonodavnom organu, javio je Radio Slobodna Evropa.

Podsjećanja radi, pregovori se vode između dva člana Kluba Srba u Skupštini HNK: Zore Dujmović iz HDZ-a BiH i Vesne Saradžić iz SDP-a.“ / citat portala StarMo /

Naša šira, Bosansko-hercegovačka javnost, malo je upoznata o radu, ovoga „prijateljskog“  srpsko- hrvatskog kupleraja, u HNK , odnosno u gradu Mostaru.

Evo prilike, da se upoznate sa guslarsko- orguljaškim djelovanjem i muzici njihovih nota, dva drznika i moćnika, agresorskih korijena uzurpatorskih i nacionalističkih nakana stranačkih demona HDZ-ovca Dragana Čovića i Laktaškog ovčara Milorada Dodika.

U domenu vanjskoga dosega bez saznanja javnosti u međusobnim kuplerajskim rabotama, kada je u pitanju položaj i status Srba u gradu Mostaru i šire u Kantonu, redovno je na djelu njihova kuhinja sa proizvodima  koji oni lansiraju.

U Mostaru, kao vjerujem i nigdje na prostorima naše države, nije u opticaju i brojna podjela Srba u doba agresije i u postdejtonskom periodu.

Dobro znano građanima ovoga grada da su sa njima u agresiji ostali i zajednički preživljavali sudbinu grada uz svakodnevne ubilačke rafale, sa istoka i zapada, te su ovi Srbi nazivani i dan danas neki „rezervni„ Srbi.

Kumovali su ih Dodik i tzv. „dodikovci„ sa crkvenim vjerodostojnicima, sa vladikom Grigorijem na čelu.

Upravo su, danas na sceni ti isti „ dodikovci „ zadojeni u izbjeglištvu ideologijom nacionalističkih scenarista od svoga Slobodana do današnjeg Milorada Dodika.

U ovome vremenu, oni se isključivo deklarišu, kao autentični prestavnici Srba u ovome prostoru, sa svojim jasno iskazanim apetitima ulaska u vlast, iako to nisu uspjeli na izborima, nastoje to ostvariti neposrednim „jaranskim„ odnosima SNSD –a i HDZ-a, odnosno Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Htijeli bi imati i svoju ministarku, ali nemaju svoga Nušića, a diktator i protuha, guslar Dodik  ne misli na njih, obmanjuje ih i laže.

Na sceni su i ovi Srbi iz HDZ-a, kao slika i prilika dugotrajne demagoške tirade, orguljaške svirke i pjesme, „čistokrvnih„ Hrvata, sa Draganom Čovićem i njegovim HDZ-om, odnosno HNS-om, o tobožnoj njihovoj ugroženosti.

Htjeli bi isključivo sami birati svoje isto tako, kao i Miloradovi Srbi, autentične Hrvate, u sve organe vlasti.

Nije li licemjerno, drsko i krajnji bezobrazluk zahtjevati svoju autentičnost, a istovremeno birati i svoje Srbe iz HDZ-a u Skupštinu HNK i parlament države i Federacije?

 Vesna Saradžić (lijevo) i Zora Dujmović (desno) – foto Starmo.ba

Evo slike i prilike, sa njihovom Zorom Dujmović ili sa savjetnicom  „vječnog „ gradonačelnika Ljube Bešlića, njihovom srpkinjom Radmilom Komadinom.

Međutim, znano je da ovim našim „dodikovcima„ ovi Srbi iz HDZ-a ne čine neprihvatljivu soluciju, što bi ih i spominjali jer po njihovim nacionalističkim navikama i klicama mržnje važno im je da se ne druže sa Bošnjacima i da nisu iz okruženja Bošnjaka ili neke njihove stranke.

Dakle, nedavna politikantska manifestacija tzv. mostarski sajam gospodarstva, bila je slika i prilika njihovih velikohrvatskih i velikosrpskih susreta i razgovora, ali nikako i dogovora, za bolji položej „dodikovaca„ u ovim prostorima vladavine hadezeovaca i jarana Dragana Čovića.

Nije nam jasno, da sve ovo nije u stanju međusobno izdogovarati guslar i orguljaš, kroz zajedničku svirku i licemjernu obostranu rušilačku retoriku našeg zajedništva.

Koaliciona im je saradnja lažna, besmislena i obmanjujuća, sa isključivim ciljevima urušavanja svega zajedničkog kao i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine radi opstojnosti njihovih genocidnih tvorevina, Republike Srpske i Herceg Bosne.

Da ironija i bude još veća, na vjerskom skupu gradilišta hrama Sv. Trojice, guslar iz Laktaša Milorad Dodik sa lažima, bez stida i srama, napada naše Bošnjake iz ovoga okruženja o tobožnjojem popisu i nekoj spremi uz proizvodnju viškova namjenske industrije, kako bi to navodno i Bakir poželio.

Jasno, sve uz asistenciju i podršku i istoga onoga Vučka iz Beograda, koji je po našim obroncima iznad Sarajeva, zajedno sa Šešeljom i njihovim agresorskim snagama, nadgledao ubilačka dejstva i stradanja mojih nevinih Sarajlija. Prozborio bi da bi za jednoga Srbina bio spreman likvidirati i stotinu Muslimana.

Znano je veoma dobro, da su ti isti njihovi dželati na ulazu u Mostar u Uborku, ostavili stratište nevinih građana grada Mostara, njih 147, samo zato što su bili druge vjere i nacije.

Umjesto da svaki svoj dolazak u Mostar, ukažu i svojom posjetom sjećanja i pijeteta prema njihovim žrtvama na Uborku, sa polaganjem cvijeća, ova dvojica harambaša se ponovo sutradan susreću u Beogradu i dogovaraju izgradnju spomenika u Gradini, ali se ne sjećaju, ni Uborka, ni Srebrenice, ni inih genocidnih stratišta i neljudske pustoši, koju su ostavljali, ti njihovi sunarodnjaci.

Često se pitam kada ovaj naš blesavi „čistokrvni„ Hrvat, Dragan Čović i njihova svita i mogu nekoga proglašavati „personom non grata„ zašto isto ne iskažu i ovome guslaru iz Laktaša i Vučku iz Beograda.

Jadna li im majka crna, nacionalistička, ustaško- četnička, te blaburško- ravnogorska, šta to svi oni trebaju da traže u našem gradu Mostaru?

Zatro im se svaki trag prema Mostaru, neka ih u RS-u ili da odlaze preko Drine, sve do Dedinja.

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 16.4.2019. u 13:31