Građanski savez: Čović i HDZ opet prijete nasiljem

tačno.net
Autor/ica 19.11.2017. u 13:53

Građanski savez: Čović i HDZ opet prijete nasiljem

GS želi ovim putem podsjetiti i Čovića i “njegove nalogodavce iz Zagreba da svoje birače vode u bitku koju su jednom izgubili”

Građanski savez smatra da samo potpuni politički slijepci ne vide u stavovima Dragana Čovića i HDZ-a, odnosno paradržavne organizacije pod imenom HNS-a, namjeru da upotrijebe nasilje da bi ostvarili svoje političke ciljeve.

“Hrvatska samouprava”

Kako su naveli u saopštenju, smatraju naročito gnusnom i neljudskom Čovićevu izjavu da je zločinačka organizacija Herceg-Bosna “vrijeme ponosa”, odnosno da su zločini protiv čovječnosti počinjeni protv nehrvata i danas legitiman način onoga što Čović i druge neoustaše iz HDZ-a i tzv. HNS-a vide kao “zaštitu hrvatskog naroda”.

“Jučerašnji tonovi iz tzv. HNS-a i HDZ-a nedvosmisleno ukazuju na to da Čović ima konkretan plan da krene u institucionalno, odnosno vaninstitucionalno nasilje i da je na pomolu nova tzv. hrvatska samouprava. Samo potpuni politički slijepci i moralni i pravi dezereteri, kakvi sada dominiraju u prvim redovima stranaka na vlasti, to ne vide.

GS želi ovim putem podsjetiti i Čovića i njegove nalogodavce iz Zagreba da svoje birače vode u bitku koju su jednom izgubili.

Nasilje kojim prijeti HNS može se samo obiti o glavu i Čoviću lično – pa će morati stazama Ante Jelavića – i oni koji su neinformisani ili glupi da pođu za njim. BiH ima pravo i mora na separatizam reagovati kao i druge evropske države, što je vrlo uvjerljivo demonstrirala Španija.

Kidnapovanje budućnosti bh. građana

Mi u Građanskom savezu se koristimo ovom prilikom i da osudimo diletantizam koji ovih dana ispoljavaju HDZ-ovi strateški partneri i partneri u vlasti. Dok Čović veliča zločine počinjene u ime zločinačke neoustaške ideologije i ostvarenja Banovine Hrvatske, dotle njegovi partneri ne samo svojim biračima, nego svima nama ispostavljaju fakturu za lični sukob njihove dvojice prvih ljudi. SDA i SBB treba da prestanu da povlađuju Čoviću i HDZ-u, i jedan i drugi su u vlasti s njim i treba da koriste poluge iste da ga se na vrijeme zaustavi.

GS ovim putem još jednom poziva i budžetsku opoziciju – prije svega SDP – da se konačno očituje o hapšenjima ministara iz vlade Nermina Nikšića, odnosno osoba od povjerenja bivšeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije. Posebno je važno da se SDP očituje o stalnim navodima SDA-ovih medija da će biti novih hapšenja osoba iz SDP koji su trenutno i dalje na važnim predizbornim pozicijama u toj stranci. Mi u GS-u smatramo da niko nema pravo da kidnapuje budućnost građana BiH zbog ljudi koji su već upropastili četiri godine ovom narodu i zemlji. Smatramo da SDP treba da brani navedene osobe ili da ih odstrani da bi u javnosti bili vjerodostojni kada kažu da su naučili iz sopstvenih grešaka iz prošlog mandata kada su sve dali HDZ-u i SDA-u da bi se domogli pozicija sa kojih se izgleda i kralo”, saopćeno je iz Građanskog saveza.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 19.11.2017. u 13:53