Večeras će padati od 60 do 100 meteora na sat!

tačno.net
Autor/ica 11.8.2013. u 13:25

Večeras će padati od 60 do 100 meteora na sat!

Večeras i tijekom cijele noći na ponedjeljak najbolje će se vidjeti Suze svetog Lovre, to jest, padanje meteora Perzeida. Radi se o meteorskom roju koji je vidljiv od kraja srpnja do druge polovice kolovoza, a u ovo vrijeme postiže vrhunac.

“Potječu s kometa Swift-Tuttle. Kako on prolazi, iza sebe ostavlja oblak čestica i prašine. One ulijeću u Zemljinu atmosferu. Prilikom uleta, negdje na 80 do 100 kilometara visine, one naglo sabijaju zrak ispred sebe, što dovodi do njihovog zagrijavanja i nerijetko do toga da eksplodiraju. To je onaj bljesak, trak koji vidimo na nebu”, kaže suradnik u zagrebačkoj zvjezdarnici Marko Šimac.

Kad ih je najbolje promatrati?

Prizor takozvanih zvijezda padalica ne bi trebao pokvariti ni mjesec, koji će noćas bit tek tanki srp. Meteore je najbolje promatrati nakon ponoći:

“Onda se njihova brzina zbraja sa Zemljinom, pa su veće energije i puno je veća vjerojatnost da neki od njih bljesne. Treba izabrati tamno mjesto za promatranje, da je što manje svjetla. Pobjeći van grada, nije potrebna nikakva oprema, i jednostavno ih čekati”, kaže Šimac.

Prema nekim predviđanjima, trebalo bi ih se pojaviti od 60 do sto na sat, tako da će prizori sigurno biti za pamćenje.

net.hr

tačno.net
Autor/ica 11.8.2013. u 13:25