Struja stiže preko solarnog pojasa

tačno.net
Autor/ica 11.12.2013. u 08:31

Struja stiže preko solarnog pojasa

Japanski inženjeri planiraju da pretvore Mjesec u ogromni solarni panel…

Tehnička firma iz Japana planira da postavi 6.800 milja “solarnog pojasa” oko Mjesečevog ekvatora. To zvuči kao priča iz romana naučne fantastike, ali tim japanskih inženjera stvarno se nada da će pretvoriti Mjesec u golemu solarnu ploču. “Shimizu”, gigantska tehnička i građevinska firma, planira da postavi “solarni pojas” oko Mjesečevog ekvatora.

Kada bude izgrađen, gotovo u potpunosti uz pomoć robota na daljinsko upravljanje, Mjesečev prsten će se protezati oko 6.800 milja oko Mjesečevog ekvatora i biće širok 248 kilometara.

Solarna energija prikupljena na ovaj način bila bi pretvarana i usmjeravana u obliku mikrotalasa i laserskih zraka na Zemlju, gdje bi onda bila pretvarana u struju, a zatim potencijalno isporučena u nacionalnu mrežu. Shimizu je saopštio da bi Mjesečev prsten mogao da stvara ogromnih 13.000 teravata energije. Nuklearni reaktor Sizewell B u Safoku proizvodi 1.198 megavata (MW).

Prema navodima inženjera iz ove firme, mjesečev ekvator je izložen postojanoj količini sunca i ne podliježe nekim od meteoroloških problema vezanih sa stvaranjem solarne energije na Zemlji.

“Gotovo neiscrpna, nezagađujuća solarna energija je krajnji izvor zelene energije koji donosi napredak u prirodi, kao i našim životima”, navode iz firme Shimizu.

Oni planiraju da imaju demonstarciju pilot projekta oko 2020., a započinjanje izgradnje do 2035. godine.

Ovo nije prvi put da se o solarnoj energiji stvorenoj u svemiru raspravlja kao rješenju za potrošne energetske resurse na Zemlji. NASA decenijama radi na istraživanjima u vezi sa solarnim sistemima koji bi bili postavljeni u svemiru. Ali, nisu svi uvjereni – profesor Verner Hofe, direktor Stivenson instituta za obnovljive izvore energije na Univerzitetu u Liverpulu kaže:

“Raditi ovo u svemiru nije dobra ideja, jer to je nevjerovatno skupo i vjerovatno se nikada ne može vratiti ono što se uloži”.

vijesti.me

tačno.net
Autor/ica 11.12.2013. u 08:31