Šest mogućih simptoma raka

tačno.net
Autor/ica 24.3.2013. u 16:44

Šest mogućih simptoma raka

Kao kod većine slučajeva raka čut ćete istu stvar: što se ranije bolest otkrije i pravilno dijagnosticira, to su veće šanse za izlječenjem.

Naučite prepoznati moguće znakove raka kako biste se zaštitili na vrijeme. Naravno, kod nekih je simptoma moguće da se radi o nekoj “lakšoj” bolesti, ne nužno raku, no bitno je da se osvijestite o mogućim simptomima malignih bolesti.

1. Nadutost

Nadutost sigurno nije strana mnogim ženama, pogotovo u vrijeme oko njihove mjesečnice. No, ako ona ne nestane nego se nastavi nekoliko nedelja, moguće je da upućuje na rak jajnika. Drugi simptomi ove bolesti uključuju bol u trbuhu i zdjelici, nagli osjećaj za mokrenjem te osjećaj jake sitosti, čak i kada ste malo pojeli.

2. Promjene na bradavicama

Uz pupak, koji može “pokazivati” prema unutra ili van, bradavice su još jedan dio ženskog tijela koji može “mijenjati smjer”. Ako su prije pokazivale prema unutra, a nedavno su promijenile smjer (neovisno o tome jedna ili obje), obavezno se javite liječniku. Ne mora nužno značiti rak dojke, no bolje je biti sigurna i zdrava!

3. Neobično krvarenje

Krvarenje između dviju mjesečnica ili nakon što je menopauza već nastupila predstavljaju neke od češćih znakova raka endometrija, iako ne nužno. Neobično krvarenje također podrazumijeva i krvarenje iz rektuma, koje može označavati rak debelog crijeva. Krv u mokraći može biti i znak raka mjehura ili bubrega.

4. Neobično mršavljenje

Neočekivano mršavljenje kada ne držite dijetu ili ne vježbate više nego inače može biti signal nekoliko zdravstvenih problema. Riječ je o gubitku nekoliko kilograma kroz razdoblje od mjesec ili više dana. Moguće je riječ o raku ili, kod žena čestom, hipertiroidizmu.

5. Povišena temperatura

Visoka temperatura kada nemate prehladu ili gripu može biti opasan znak kojeg ne treba ignorirati. Vrućica je znak upale u tijelu, a limfom i leukemija mogu započeti ovim simptomom. Naravno, povišena temperatura može biti znak bilo kakve bolesti ili upale, no uporna vrućica bez “popratnih simptoma” trebala bi vas uzbuditi.

6. Neprestan kašalj

Neprestan kašalj definiran je trajanjem od četiri do osam nedelja ili duže, a ako je izostala prehlada, alergija i gripa, moguće se radi o raku pluća. Ako k tome i pušite, znajte da ste izloženi povišenom riziku od ove maligne bolesti i da je vrijeme za posjetu liječniku.

tačno.net
Autor/ica 24.3.2013. u 16:44