Na Facebooku moramo koristiti prava imena. Sada je to potvrdio i sud u Njemačkoj

tačno.net
Autor/ica 17.2.2013. u 06:36

Na Facebooku moramo koristiti prava imena. Sada je to potvrdio i sud u Njemačkoj

Facebookova pravila su prilično striktna i jasna. Zna se što se na ovoj društvenoj smije, a što ne. Jedno od takvih pravila je i obavezno korištenje pravog imena i prezimena, no usprkos tome izuzetno malo korisnika drži se ove odredbe. Njemački sud upravo je donio sudsku odluku kojom potvrđuje ovo Facebookovo pravilo.

Njemačku pokrajinu Schleswig-Holstein već smo spominjali na stranicama Gadgeterije i to kada su tamošnje vlasti zatražile od svih vlasnika web stranica da momentalno uklone sve Like tipke sa svojih webova, a ujedno traže da uklone sve fan stranice na Facebooku koje održavaju. Prema mišljenju nadležnih tijela lajkanje na stranicama te same fan stranice na društvenoj mreži Facebook direktno krše njemačke i europske zakone o privatnosti podataka

U prosincu prošle godine organizacija koja se bori za zaštitu podataka ii privatnosti građana iz pokrajine Schleswig-Holstein tužila je Facebook sa zahtjevom da se korisnicima ove društvene mreže omogući korištenje lažnih imena. Postojeća Facebookova pravila navodno su u sukobu s njemačkim zakonima o privatnosti te onim europskima koji omogućuju slobodu govora na internetu. Proces je upravo završio i njemački sud presudio je u korist Facebooka.

Borci za prava privatnosti najavili su žalbu na ovu odluku suda.

tačno.net
Autor/ica 17.2.2013. u 06:36