Izvježbajte svoju intuiciju

Autor/ica 16.7.2011. u 04:19

Izvježbajte svoju intuiciju

Odlučili ste prihvatiti poslovnu ponudu, no naprosto ste u dubini duše znali da to nije bilo pametno i da neće dobro završiti. Ili, suprug vam je spomenuo susret s vašim poznanikom kojeg dugo niste vidjeli, a vi ste odmah znali (i to potpuno sigurno) o kome je riječ i prije nego što je izgovorio njegovo ime. Zvuči vam poznato, zar ne?

Iako bi to moglo govoriti u prilog vašoj vidovitosti, puno je vjerojatnije da se na djelu pokazala vaša intuicija, sposobnost izravnog shvaćanja ili, kako je još zovu, unutarnja mudrost i šesto čulo. No, u ljudi u kojih je visoko razvijena, nije ništa manje spektakularna od vidovitosti, naprotiv. Pritom je dobra vijest da smo svi na ovom svijetu intuitivni (u većoj ili manjoj mjeri), a još je bolja da intuiciju možemo vježbati. S obzirom na to da govorimo o osjećaju, a ne o misli, odnosno „proizvodu“ našeg razuma, činjenica je da žene u startu imaju prednost pred muškarcima jer prihvaćaju intuiciju kao najnormalniju stvar na svijetu. Ali nipošto nisu i njezini ekskluzivni vlasnici.
 
 
„A priori“ znanje
 

Dakle, taj glas spoznaje koji izvire iz dubine naše duše nema u svojoj podlozi nikakav logičan proces. To je alternativan izvor znanja, sposobnost spoznaje koja nam je svima dana po rođenju. Mnogi veliki mislioci poput Immanuela Kanta ili Carla Junga (uočite da je riječ o muškarcima) naglašavali su važnost intuicije i pisali o njezinu utjecaju na njihov privatni i poslovni život. Definirali su je kao „a priori“ znanje, bitan i nezamjenjiv alat koji je dan ljudima na raspolaganje.
Također treba reći da je intuicija sredstvo kreativnog samoizražavanja, posebice u likovnom stvaralaštvu, glazbi i književnosti, a stoji i u podlozi mnogih zapaženih uspjeha na području znanosti, gospodarstva i poduzetništva. Tu često govorimo o moćnicima koji su zgrnuli bogatstvo i stekli slavu zahvaljujući „čistom feelingu“.
U konačnici, intuicija je vaša veza s podsvjesnim, način na koji podsvjesni um šalje poruke svjesnome. Upravo je zato tako zadivljujući izvor kreativnosti, mudrosti i razumijevanja koji nadilazi područja iskustva i razmišljanja.
 

Prednosti razvijanja intuicije

 
Ako još uvijek ne znate zašto biste uopće trebali razvijati intuciju, odnosno u čemu bi vam ona mogla pomoći, evo nekoliko razloga „za“:
• Inuticija pomaže u smanjivanju stresa zahvaljujući učinkovitijem rješavanju problema
• oslobađa kreativnost i maštovitost
• povezuje vas sa vašom podsvijesti, pa vam tako pomaže da otkrijete skrivene misli o sebi i životnim situacijama u kojima se nalazite
• intuicija sprečava gomilanje negativnih emocija i misli
• integrira funkcije lijeve i desne polovine mozga te na taj način omogućava cjelovit prikaz stanja
• poboljšava fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje
 
 
Vježbanje unutarnje mudrosti

 
1. Meditirajte, utišajte svoj um i osluškujte
– svakodnevno odvojite vrijeme u kojem ćete „iskusiti“ tišinu. Vježbajte smirivanje uma bilo da se pritom služite uobičajenim tehnikama disanja ili nekim vama bliskim oblikom meditacije. Pritom nemojte razmišljati, analizirati, pokušati sve shvatiti. Naprosto budite otvoreni i osluškujte. Pustite misli neka slobodno lutaju, a otvorite vrata idejama i rješenjima. Slušanjem intuicije povezujete se sa većim znanjem koje vam dolazi kroz simbole i osjećaje.
 
2. Naučite vjerovati „feelingu“, unutarnjem glasu
– ako vam nešto naprosto nije kako treba, lako je moguće da imate pravo. Također treba prestati generalizirati – ako je nešto bilo dobro za nekog drugog, to ne znači da će to isto biti dobro i za vas. Intuicija je vaš unutarnji vodič i morate joj naučiti vjerovati. U početku to može biti zastrašujuće, no pružite joj mogućnost da se razvije.
 
3. Obratite pažnju i budite svjesni
– kako biste povećali svoje intuitivne sposobnosti, morate obratiti pažnju na zbivanja oko vas. Na taj način prikupljate podatke iz okoline, odnosno gomilate „materijal“ koji će poslužiti vašem podsvjesnom umu u što točnijem „šaptanju“. Dakle, vaša intuicija koristi informacije koje je prikupio svjesni um i tako se stvara kontekst – kad imate neki problem, lakše ćete intuitivno dokučiti rješenje ako raspolažete s većim brojem podataka. Isto tako, znanje i razumijevanje stečeno kroz iskustvo omogućit će vam bolje razumijevanje intuicije, odnosno poruka koje vam šalje podsvjesni um. Obratite pažnju i na „trenutke inspiracije“ – čim više ćete ih uočavati, tim češće ćete ih i doživljavati. Ukratko, budite čim više svjesni čak i onih najtiših glasića koji izviru iz dubine vašeg bića i poslušajte što vam govore.
 
4. Zaposlite podsvijest tijekom spavanja
– prije odlaska na spavanje usredotočite se na problem koji niste uspjeli riješiti. Razmišljajte o njemu, istražujte moguća rješenja. To će potaknuti vašu maštovitost i zaposliti vašu podsvijest koja bi vam mogla ponuditi kreativna rješenja tijekom sna. Stoga uvijek imajte pri ruci olovku i papir kako biste mogli i usred noći zapisati ideju koja vas je iznenada probudila.
 
5. Zapisujte svoje misli
 – kad o nečemu pišete, obuzimaju vas misli, osjećaji i ideje kojih niste u potpunosti svjesni. Stoga je pisanje odličan način oslobađanja unutarnjih poruka, uvida ili skrivenog znanja o nekoj situaciji ili problemu kojeg treba riješiti.
 
6. Zabavne vježbice
– Amerikanac David Stevens bavi se profesionalno intuicijom i vježbama na tom području te je osmislio i takozvanu Yogu uma (Yoga of the Mind). Među ostalim, predlaže i dvije zabavne vježbe razvijanja intuicije:
 
a) „Čitanje naslijepo“
: Uzmite tri lista papira, razmislite o problemu s kojim ste trenutno suočeni, pa na svaki list zapišite po jedno moguće rješenje. Okrenite listove naopako i dobro ih pomiješajte. Potom  polako iznad njih prelazite rukom i iznad svakog obratite pažnju na osjećaje –  iznad kojeg papira je osjećaj bio najsnažniji, najpozitivniji? Okrenite papire i usmjerite se na rješenje za koje ste naslijepo imali najbolji „feeling“.
 
b) „Igra semafora“
: Zamislite semafor s crvenim i zelenim svjetlom –  crveno znači „ne“, a zeleno „da“. Postavljajte si pitanja na koja je moguće odgovoriti sa da ili ne, pa pokušajte vidjeti unutarnjim okom koja će se lampica upaliti. Počnite s jednostavnim pitanjima/tvrdnjama kao što je, primjerice, vaše ime („Zovem se Ana“). Potom nastavite s drugim imenom koje nije vaše („Zovem se Tea“), pa promatrajte svjetla na semaforu. Poigrajte se s takvim jednostavnim pitanjima i tvrdnjama, pa nakon nekog vremena, nakon što ste „uhodali“ mozak, krenite na problem za koji ne znate odgovor.
 

Autor/ica 16.7.2011. u 04:19