Suočite se sa istinom: Deset znakova da vam je dijete razmaženo!

tačno.net
Autor/ica 8.5.2013. u 15:27

Suočite se sa istinom: Deset znakova da vam je dijete razmaženo!

Moderno mišljenje je da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane da bude beba, pretjerano podilaženje može za posljedicu da ima – razmaženo ponašanje.

Donosimo vam listu od 10 znakova koji bi mogli ukazivati na to da imate razmaženo dijete

Da, da, lako je prepoznati razmaženo dijete na igralištu. Malo je ipak teže kritički se osvrnuti na sebe. Zato dobro razmislite o svakom od ovih deset znakova koji ukazuju na to da je vaše dijete ipak razmaženo.

ČESTI IZLIVI BIJESA 

Jedan od najsigurnijih znakova razmaženog djeteta su česti izlivi bijesa i ljutnje, kako javno, tako i kod kuće.

DIJETE NIKAD NIJE ZADOVOLjNO 

Razmažena djeca često ne mogu da izraze zadovoljstvo onim što imaju. Kad nekog drugog vide s nečim, htjeće to umjesto svoje stvari.

NE ŽELI DA POMAŽE 

Nijedno dijete nije oduševljeno sređivanjem, ali kad prestanu da budu bebe, moraju početi da pomažu u manjim poslovima, kao što je sklanjanje igračaka i slaganje cipela u ormarić.

POKUŠAVA DA KONTROLIŠE ODRASLE 

Razmažena djeca često nemaju granicu između odnosa prema vršnjacima i odnosa prema odraslima – od svih očekuju da ih konstantno slušaju.

ČESTO VAS IZBLAMIRA NA JAVNOM MJESTU 

Ispad tu i tamo je normalan, ali kad mališan namjerno sramoti roditelje u javnosti zbog privlačenja pažnje, situacija prevazilazi izolovani slučaj.

NE ŽELI DA DIJELI 

Dijeljenje je težak pojam s kojim mališani moraju naučiti da se nose, ali jednom kad dosegnu doba od četiri godine, moraju da budu voljni da dijele igračke, grickalice i sl. s braćom i ostalom djecom.

MORATE DA GA MOLITE 

Roditelj ili dadilja su autoriteti i moraju se slušati kad nešto zatraže od djeteta. Ne biste smjeli da molite dijete da nešto izvrši.

IGNORIŠE VAS 

Nijedno dijete ne voli da čuje “ne”, ali ne bi smjelo da vas ignoriše dok mu nešto govorite.

NE ŽELI SAMO DA SE IGRA 

Do četvrte godine dijete bi trebalo da bude voljno i sposobno da se igra samo, i to dugo. Ako su mu baš stalno potrebni roditelji ili prijatelji za igru, to je znak da ima potrebu za pažnjom.

MORATE DA GA PODMIĆUJETE 

Roditelji ne bi trebalo da djecu podmićuju novcem, igračkama i posebnim tretmanima kako bi ih pridobili za svakodnevne rutinske poslove, piše T portal.

tačno.net
Autor/ica 8.5.2013. u 15:27