SLOJEVITOST I AKTUALNOST JAKIĆEVOG DJELA

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.5.2019. u 09:56

SLOJEVITOST I AKTUALNOST JAKIĆEVOG DJELA

Poznati zagrebački novinar Tomislav Jakić je s drugim, dopunjenim izdanjem knjige svjedočanstvenih proza Nisam zavijao sa vukovima bio gostom Evanđeosko teološkog fakulteta u Osijeku.

Promotivni akt  na kojem su o Jakićevoj knjizi govorili dr Svetlana Broz, direktor NVO Gariwo iz Sarajeva i izdavač ove knjige, dekan ovog teološkog učilišta Peter Kuzmič i pisac i redatelj Gradimir Gojer, protekao je u analitički produbljenoj kritičkoj raspravi, pri čemu su promotori  istakli vrijednosti ove Jakićeve knjige, ističući da uglednik hrvatskog novinarstva, svojedobni spoljnopolitički savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Tomislav Jakić, iznimno angažirano raspravlja na stranicama ove knjige o nizu političkih neuralgija postjugoslavenske stvarnosti i hrvatskog društva jezikom snažnih argumenata, hrabro zasijecajući u najbolnija mjesta stvarnosti koju smo živjeli i živimo.

Dr Svetlana Broz govorila je o razlozima zbog kojih je NVO Gariwo izdao ovo djelo Tomislava Jakića, u ediciji Veritas, ističući da se radi o djelu koje svjedoči o jednom vremenu i političkim mjenama u njemu, ne libeći se da hrabro i krajnje otvoreno bude na crti rečenice koju mu je u djetinjstvu djed ostavio poput amaneta da ne treba zavijati s vukovima. Namjera izdavača bila je omogućiti novim generacijama svjedočanstvo sudionika i svjedoka vremena koje podliježe istorijskom revizionizmu, kojem se mora suprotstaviti istinom poput ove vrijedne knjige.

Gradimir Gojer je izlaganje počeo svojevrsnim proslovom – citatom Miroslava Krleže da je u toru toplo, ali da smrdi; istakao je gospodstven i literarno virtuozan stil Tomislava Jakića, kao i uspravnost i nepotkupljivost u mišljenju, visoke moralne kvalitete, a ponad svega dosljednost in continuo u njegovom spisateljskom angažmanu.

Prof. Dr. Peter Kuzmić je analitički seriozno govorio o slojevitosti i aktualnosti djela ovog zagrebačkog žurnalista, naglašavajući visoko moralne i etičke postulate autora, kojih ima bezbroj u knjizi.

U drugom dijelu ove iznimno uspjele promocije uspostavljen je kvalitetan dijalog između publike u kojoj su primjećeni uglednici političkog, kulturnog i univezitetskog života grada Osijeka.

 

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.5.2019. u 09:56