Miklenićeva ostavka i ostavština

Hrvoje Šimičević
Autor/ica 30.7.2020. u 11:29

Miklenićeva ostavka i ostavština

Foto: FAH/Denis C.

Nakon duge i teške uređivačke politike u Glasu Koncila, smijenjen je Ivan Miklenić. Problem te tiskovine, u kojoj je Miklenić marno sparivao teologiju i politički ekstremizam, puno je dublji od jednog seta skandaloznih članaka

Nakon duge i teške uređivačke politike u Glasu Koncila, smijenjen je Ivan Miklenić. Svećenika koji je godinama uređivao kaptolsko glasilo razriješio je kardinal Josip Bozanić. Novi urednik je Branimir Stanić, dosadašnji Miklenićev zamjenik. Kao prvi čovjek Glasa Koncila, Miklenić je obilato promovirao klerikalni nacionalizam, predstavljajući preciznu mjeru intelektualnog i moralnog poštenja vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj. Ako pak postoji historijska pravda, njegov dugogodišnji mandat bit će upamćen isključivo zbog činjenice da je dosadni vjerski bilten pretvorio u depandansu filoustaškog šunda.

Uoči njegove smjene Jutarnji list je objavio tekst u kojem je problematizirao raspojasani revizionizam novinara Tomislava Vukovića koji je nedavno pisao seriju tekstova o Jasenovcu. No problem Glasa Koncila, u kojem je Miklenić marno sparivao teologiju i politički ekstremizam, puno je dublji od jednog seta skandaloznih članaka.

Novosti su zadnjih godina u nekoliko navrata upozoravale da je upravo ovaj medij bio nulti pacijent najnovije epidemije javnog filoustaštva. Sve aktualne teorije o Jasenovcu kao radnom logoru, zabavištu, tvorničkom kompleksu i nekoliko stotina ljudi koji su ondje skončali zbog zaraznih bolesti najdetaljnije su razrađene upravo u Glasu Koncila. Novinari i povjesničari poput Igora VukićaVladimira Horvata i spomenutog Vukovića ondje su tiskali prve rezultate ekstenzivnih ‘istraživanja’, a zapravo neistina i manipulacija, i to nekoliko godina prije osnivanja Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Feljtoni su uključivali najizravnije negiranje genocida nad Srbima i Romima. Pod okriljem Kaptola i Josipa Bozanića izbrušena je također izmišljotina o poslijeratnom logoru smrti na području ustaškog logora. Riječ je o desecima, ako ne i stotinama članaka ovih i drugih autora, koji su naknadno ukoričeni i objavljeni u raznim izdanjima Glasa Koncila.

Miklenić je dakle trebao biti najuren odavno, zato što je godinama širio i promovirao historijski mrak. No čini se da su motivi za ovakvu odluku sasvim drugačiji. Iako je službeno razriješen na vlastiti zahtjev, tjednik Nacional još je uoči izbora najavio Bozanićev plan da ga se riješi. Nekoliko izvora bliskih Kaptolu objasnilo je da se razlog krije u Miklenićevoj oštroj predizbornoj kritici Plenkovića, najavi HDZ-ova gubitka izbora i posrednom podržavanju Mosta i Domovinskog pokreta. Zamjereno mu je i što se prije toga na unutarstranačkim izborima svrstao na stranu radikalne struje HDZ-a.

Portalnovosti.com

Hrvoje Šimičević
Autor/ica 30.7.2020. u 11:29