OPERACIJA „JULIENNE“

Vedran Sršen
Autor/ica 4.1.2020. u 14:01

Izdvajamo

  • Uvlačenje u izborni proces u Hrvatskoj Julienne Bušić i Vase Brkića, koji ima zadatak povećati izlaznost birača u susjedstvu, u Hercegovini, te tako priskrbiti tih nekoliko postotaka prevage u korist Kolinde Grabar Kitarović je ono što se očekuje u HDZ-u. Ako operacija „Julienne“ uspije to će značiti istovremeno i hrvatski poraz, jer nije valjda Hrvatska nastala na terorizmu. A upravo to tvrdi Vaso Brkić kada poručuje: „Julienne Bušić nije teroristkinja nego hrvatska heroina“

Povezani članci

OPERACIJA „JULIENNE“

 

„BIH je vrlo nestabilna, u njoj je 10.000 ekstremista, potencijalnih islamskih terorista“, riječi su Kolinde Grabar Kitarović, koje su svojevremeno izazvale žestoke reakcije i podigle na noge susjednu Bosnu i Hercegovinu. Stoga se nije očekivalo od nekoga tko u susjedstvu, ne samo pronalazi već i prebrojava teroriste, da će u svojoj kući, u finišu predsjedničke kampanje posegnuti i popularizirati podršku koju joj pružaju kako razni ekstremisti, tako i osuđenici za teška teroristička djela koji su godine i godine proveli po zatvorima, kao primjerice Julienne Bušić koja je osuđena za zračno piratstvo sa smrtnom posljedicom američkog policajca Briana Murraya, nakon što su hrvatski ekstremisti na čelu sa Zvonkom Bušićem kidnapirali avion na liniji Chicago – New York 1976. godine.

Julienne i Zvonko Bušić su za taj čin otmice osuđeni na američkom sudu na doživotne zatvorske kazne. Julienne iz zatvora izlazi 1990. godine, a Zvonko Bušić provodi u zatvoru 32 godine, od čega je dio zatvorske kazne proveo u društvu ekstremista Al Qaide i dolazi u Hrvatsku 2008. godine. Malo je tko očekivao da će dočekavši slobodnu Hrvatsku Zvonko Bušić izabrati radije smrt samoubojstvom od života u ovakvoj kakva je „moderna“ Hrvatska.

„Dam dva prsta za Kolindu“, poručuje Julienne Bušić u propagandnom spotu koji je objavio Izborni stožer predsjednice na Kolinda TV, nadajući se da će sa podrškom Julienne Bušić osvojiti onih ključnih 2-3 % glasova, kojima bi preskočila svog protukandidata.

Kada se pokazalo kako brojevi bosanskohercegovačkih ekstremista povratnika iz Sirije, ni približno ne odgovaraju onima koji su plasirani sa Pantovčaka, Kolinda će nastojati sve elegantno prebaciti na šalu – „Nećemo se prepucavati o brojkama“.

No, ostao je gorak okus u ustima, dok u Bosni preuveličava opasnosti od terorizma, u svom dvorištu, u Hrvatskoj ona grli i ljubi zločin. Naime hrvatski medijski prostor su preplavile fotografije Kolinde i Julienne u zagrljaju, gdje Kolinda ljubi ekstremistkinju Julienne. Interesantno je vidjeti gdje je nastala ta fotografija njihova zagrljaja i razmjene poljubaca. Nastala je u dvorani Nadbiskupskog pastoralnog instituta za vrijeme promocije knjige jednog od medijskih desničarskih prvaka Tihomira Dujmovića „Tko je ubio Zvonka Bušića?“, a na skupu su bili prisutni visoki predstavnici Crkve, te Sabora i Vlade RH, Vaso Brkić potpredsjednik Sabora i Tomo Medved ministar branitelja. Tko bi očekivao da se na mjestu gdje bi trebalo slaviti mir i ljubav, promovira slavljenje i pravdanje jednog zločinačkog čina, od strane najviših predstavnika katoličke Crkve, Vlade i Sabora Republike Hrvatske!

Ovo Kolindino veličanje ekstremizma naravno da ugrožava i narušava ugled Republike Hrvatske. No, očito je da su procjene Izbornog stožera da to biračima neće biti mrsko čuti i vidjeti, bez obzira što takva popularizacija terorizma Hrvatskoj može ozbiljno škoditi. Stoga nije iznenađujuće da se oglasilo i američko Veleposlanstvo porukom da se ne želi miješati u izborni proces te će svoje ocjene iznijeti nakon izbora. Kakav je stav američke administracije ne treba uopće dvojiti i imati sumnje. U toj je priči interesantna i činjenica da se Kolindin protukandidat u tri sučeljavanja nije uopće o tome očitovao, odnosno prigovorio s kim se to Kolinda grli i ljubi, očito svjestan da bi time mogao naštetiti samome sebe i upravo je to ono što zabrinjava, zabrinjava činjenica da bi ti kritika ekstremizma mogla škoditi, oduzeti glasove.

Iako je u svim sučeljavanjima Kolinda Grabar Kitarović isticala kako joj je interes Republike Hrvatske iznad svega, uključivanje Julienne Bušić u njenu predizbornu kampanju može biti od interesa za HDZ i pridobivanje najekstremnijeg biračkog tijela koje u Julienne Bušić vide borca za slobodu Hrvatske, a ne osobu sa kriminalnim pedigreom, ali isto tako to je u jasnoj suprotnosti sa hrvatskim nacionalnim interesima budući uslikavanje, ljubljenje i vođenje predizborne kampanje sa Julienne Bušić neupitno šteti Republici Hrvatskoj i udaljava je od demokratskih standarda. To je nešto što se ne radi u civiliziranim društvima.

Uvlačenje u izborni proces u Hrvatskoj Julienne Bušić i Vase Brkića, koji ima zadatak povećati izlaznost birača u susjedstvu, u Hercegovini, te tako priskrbiti tih nekoliko postotaka prevage u korist Kolinde Grabar Kitarović je ono što se očekuje u HDZ-u. Ako operacija „Julienne“ uspije to će značiti istovremeno i hrvatski poraz, jer nije valjda Hrvatska nastala na terorizmu. A upravo to tvrdi Vaso Brkić kada poručuje:

„Julienne Bušić nije teroristkinja nego hrvatska heroina“

Vedran Sršen
Autor/ica 4.1.2020. u 14:01