Pobeda Đinđića na BITEF-u

tačno.net
Autor/ica 1.10.2013. u 17:45

Pobeda Đinđića na BITEF-u

Predstavi “Zoran Đinđić” Olivera Frljića iz Hrvatske, u produkciji Ateljea 212 iz Beograda, dodeljen je Gran pri “Mira Trailović” 47. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF), kojem je žiri poželeo da opstane, s obzirom na finansijske probleme sa kojima se suočava već nekoliko godina.

Specijalno priznanje žirija dobila je predstava “55+Boruta Šeparovića, u produkciji Montažstroja iz Zagreba, saopšteno je 30. septembra nakon zvaničnog zatvaranja 47. BITEF-a mađarskom predstavom “Teško je biti Bog Kornela Mundruca.

“Politikina” nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jerneju Lorenciju za predstavu “Oluja” Mestnog gledališča ljubljanskog, koja se našla i među tri najbolje prema glasovima publike.

Međunarodni žiri, kojim je predsedavao Kristijan Holchauer, istakao je da je BITEF proteklih 47 godina odigrao bitnu ulogu u održavanju međunarodne razmene koja je pozorištu, da bi preživelo, neophodna kako u doba izolacije, tako i u doba globalizacije.

“Poznato nam je da Festival trenutno prolazi kroz finansijski težak period, ali se to ne odražava na njegov umetnički kvalitet. Izražavamo duboku nadu da će ovaj jedinstveni festival biti u mogućnosti da nastavi da ispunjava svoju važnu ulogu. Takvi festivali su neophodni”, poručio je žiri.

Pobednička predstava 47. BITEF-a, Frljićev autorski projekat o društvenim i političkim okolnostima koje su dovele do ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića pre deset godina, kao i o posledicama tog događaja po budućnost Srbije, premijerno je izvedena u maju 2012. u Ateljeu 212, a podelila je i stručnu i širu javnost. Domaći festivali su je uglavnom izbegavali, a još uvek je na stalnom repertoaru Ateljea 212, pa je njeno sledeće izvođenje 18. oktobra.

Među četiri domaće od ukupno 12 predstava na 47. BITEF-u bila je i predstava “Ubiti Zorana Đinđića” novosadskog Studentskog kulturnog centra, u režiji Zorana Pakovića, koja preispituje motive i posledice atentata na premijera, lidera Demokratske stranke koja se danas, inače, posle gubitka republičke, suočava i sa gubitkom vlasti u Beogradu.

Žiri 47. BITEF-a jednoglasno je dodelio specijalnu nagradu za jedinstven koncept i glumački ansambl predstavi “55+Boruta Šeparovića, izražavajući posebno priznanje tome što taj projekat Montažstroja daje glas ljudima koji ga inače ne dobijaju – pripadnicima generacije starije od 55 godina.

“Ona ih takođe tera da taj glas upotrebe – ne uvek u svoju korist. Predstava ‘55+’ predstavlja specifičan oblik dokumentarnog pozorišta, ali je takođe i veliko delo fikcije. Ono ostaje u domenu stvarnosti, ali istovremeno predstavlja i veliko pozorište”, istakao je žiri, koji su, osim Holchauera, činili i Jana Ros, Igor Ružić, Andraš Urban i Filip Vujošević.

“Politikin” žiri dodelio je nagradu za najbolju režiju Jerneju Lorenciju za “Oluju”, uz obrazloženje da je ta predstava “kompaktan spoj lokalnog i univerzalnog, klasičnog i savremenog, konkretnog i metaforičkog, istorijskog i budućeg”.

Lorenci je klasik ruskog realizma – tekst Aleksandra Ostrovskog napisan pre više od 150 godina – iščitao u savremenom tonu, prilagodivši ga kritički našem vremenu opšte spektakularizacije. Suptilno i precizno ga je doveo u kontekst novih medija i savremenih komunikacja, zadržavajući pritom melodramsku suštinu te drame i čistoću emocija likova, istakao je “Politikin” žiri koji su činili Nikita Milivojević, Marko Manojlović, Vesna Roganović, Borka Trebješanin i Ana Tasić.

Publika je proglasila najboljom najdužu predstavu 47. BITEF-a – šestočasovni komad “Galeb” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji je režirao Tomi Janežič iz Slovenije.

Čehovljev “Galeb” dobio je ocenu 4,79, a na drugom mestu (4,46) je takođe domaća predstava “Žene u narodnoj skupštini” subotičkog Narodnog pozorišta – novovremeno tumačenje Aristofanove drame, u režiji Nikole Zavišića. Treće mesto zauzela je slovenačka “Oluja”(4,40).

BITEF je zvanično završen premijernim izvođenjem mađarske predstave “Teško je biti Bog”, koja je poslužila i kao inspiracija za ovogodišnji festivalski slogan “Teško je biti”, a biće igrana i 1. oktobra u Cargo logističkom centru (Brodogradilište Beograd).

U selekciji Jovana Ćirilova i Anje Suša, publika 47. BITEF-a imala je priliku da vidi i predstavu “Before Your Very Eyes” trupe Gob Squad iz Berlina o izneverenim životnim očekivanjima iz ugla dece, češku “Europeanu” o istoriji 20. veka koja nas ništa nije naučila i francusku “Beograd”, nastalu prema dramskom tekstu španske performerke i spisateljice Angelice Liddell o Beogradu, inspirisana medijskim vestima o sahrani bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Uprkos drastično smanjenom budžetu, BITEF je i ove godine organizovao tradicionalne prateće programe “BITEF polifonija” i “BITEF na filmu”, uz izložbeni projekat Biljane Tomić i Dobrile DenegriTeško je biti… u vremenu”.

SEEcult.org

tačno.net
Autor/ica 1.10.2013. u 17:45