Rehabilitacija Draže Mihailovića je sramotan čin

tačno.net
Autor/ica 14.5.2015. u 14:30

Rehabilitacija Draže Mihailovića je sramotan čin

Povodom današnje odluke suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihaliovića, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u svojoj izjavi smatra da je ova rehabilitacija dokaz da fašizam nije pobijeđen na ovim prostorima.

„Besramna rehabilitacija jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata i dokazanog saradnika nacističke Njemačke, predstavlja sramotan čin i šamar svim žrtvama četničkog progona, kojeg su na svojoj koži najbolje osjetili građani BiH u Drugom svjetskom ratu.

To je još jedan od dokaza da se historija ponavlja, jer je ista ideologija bila inspiracija onima koji su u proteklom ratu pokušali etnički očistiti našu zemlju od bošnjačkog i hrvatskog stanovništa, ali srećom, u svom naumu nisu uspjeli, jer su zaustavljeni otporom branilaca Republike BiH.

Rehabilitacija Draže Mihailovića je dokaz činjenici da fašizam na ovim prostorima nije poražen i da svakim danom sve više jača. Međutim, SDP BiH će se, kao i do sada, svim mogućim sredstvima boriti protiv fašizma i svih njegovih oblika. Niko ne može osporiti da je današnja, moderna BiH nastala na tekovinama zajedničke antifašističke borbe svih bh. naroda, koji su se, između ostalog, borili i protiv četnika Draže Mihailovića i koji će u svjetskoj historiji ostati zapamćeni kao kolaboracionisti hitlerovske Njemačke i to niti jedan sud i nikakva revizionistička politika neće promijeniti“, rekao je Nikšić.

tačno.net
Autor/ica 14.5.2015. u 14:30