Otvorena strip izložba Sarajevski atentat 2914. povodom obilježavanja 100 godina Sarajevskog atentata

tačno.net
Autor/ica 28.6.2014. u 10:41

Izdvajamo

  • «Ideja izložbe je da na futurističan način javnosti približimo događaj koji je obilježio historiju naše države, ali i cijelog svijeta. Ovom izložbom sam želio ukomponovati historiju i modernu umjetnost, tj. strip kao savršeni alat za komuniciranje sa širom javnosti. Strip predstavlja moje viđenje atentata u kontekstu današnjice, te na drugačiji način vizualizira jedan od najznačajnijih historijskih događaja», kazao je Berin Tuzlić, autor stripa «Sarajevski atentat 2914.»

Povezani članci

Otvorena strip izložba Sarajevski atentat 2914. povodom obilježavanja 100 godina Sarajevskog atentata

Sarajevo, 28.06.2014. – U prostorijama Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine sinoć u 21:00 sat otvorena je izložba strip autora Berina Tuzlića, pod nazivom «Sarajevski atentat 2914.«.

Izložba «Sarajevski atentat 2914.» je specifična jer se radi o stripu koji je historijska fikcija, te zbog toga što je pored klasične postavke sa 40-ak strip tabli uživo izveden i video strip «Sarajevski atentat 2914.», a sve uz live elektronsku svirku dRumelody i Scrypt.

«Ideja izložbe je da na futurističan način javnosti približimo događaj koji je obilježio historiju naše države, ali i cijelog svijeta. Ovom izložbom sam želio ukomponovati historiju i modernu umjetnost, tj. strip kao savršeni alat za komuniciranje sa širom javnosti. Strip predstavlja moje viđenje atentata u kontekstu današnjice, te na drugačiji način vizualizira jedan od najznačajnijih historijskih događaja», kazao je Berin Tuzlić, autor stripa «Sarajevski atentat 2914.».

Bh. umjetnik Berin Tuzlić već je odavno poznat široj javnosti kako u BiH tako i u inostranstvu po nagradama iz oblasti art animiranog filma. Postavka izložbe će trajati do 07. jula 2014. godine, a ulaz za sve posjetioce je besplatan.

sa1

tačno.net
Autor/ica 28.6.2014. u 10:41