Radomir Lazić: Pozivate se na Boga a izdali ste i Bogića

Radomir Lazić
Autor/ica 18.10.2014. u 15:02

Radomir Lazić: Pozivate se na Boga a izdali ste i Bogića

Drugovi i drugarice!

Dva puta ste bili u mogućnosti da pristojnu i normalnu zemlju pravite i svaki put ste privodili novcu vesele drugare, braću i rođake, omogućili im masovnu pljačku raznih autocesta, državnog budžeta, opštinskih budžeta, razvojnih banaka i fondova. Tendere namještatali, iz budžeta plaćali fantomske konsultante i projekte, od institucija napravili cirkus, dovodili stručnjake za spinovanje, roštiljske kobasice i pili salamu, oglođali sve do poslednje pare, cijelu stranku i vesele koalicione partnere zaposlili po agencijama za pomorske nesreće i kontrolu slanih kifli i još stotinjak takvih, armiju lopina skupili da krene u pljačku preko tendera, upravnih odbora, pokupovali stotine automobila od naših para, natakarili im rotacije, a kad je para nestalo, onda ste zadužili zemlju za deset narednih generacija, samo da se dolče vita veselih drugara nastavi, sa sve onim „ko ne skače“ i šmekerskim „give me five“. I još nas zajebavate sa Zakonom o korupciji i svojim ostavkama.

A gdje su naših propalih dvadeset godina, to ko jebe. Nismo se snašli.

Može li biti da su oni pobijedili? Kad kažem “oni”, mislim na sve „pobjednike“ ovih izbora koji su svoje ograničenosti, bezidejnosti i besmislenosti inaugurisali i institucionalizirali prije svega, na nacionalistički, ksenofobni, pljačkaški “duh” vremena u kojem je normalno, prirodno i jedino važno ono što “oni” misle i rade; “oni” koji svoje male živote kompenziraju velikim idejama, svoje velike nesposobnosti još većim promašajima, koji svojim nevjerama daju smisao prevelikim bogomoljama, koji svoju bezvrijednost naplaćuju velikim novcima, koji svojim beznačajnostima daju velike titule i funkcije. Oni s čijih visokih zgrada se najbolje vidi budućnost.

Ne, nisu oni pobijedili. Vi ste izgubili i vi ste nas prodali.

Vi koji ste se bespravno pozivali na ideju socijaldemokracije a ne samo da ste zadavili tu ideju nego ste ubili i ideju alternative u ovoj zemlji. To je, zapravo, najgore što ste učinili i to je neoprostivo. Došlo je do užasa. Demokratura se rasporila kao ružan čir i zaudara, a mi smo u apsolutnom slobodnom padu, pri čemu izgleda nije lako dodirnuti dno u uslovima demokrature, odnosno diktature.

Šta ste radili kad je gorila Tuzla i Sarajevo? Je li to bila revolucija? Zašto ste je ugušili upravo vi ? Zato što ste sve ono što je bila ideologija onih koji su se digli, izdali za račun tehnologije. Kad i ako je zatrebalo bili ste i demokrate i nacionalisti i komunisti, čak i liberali. Ne zbog ideologije ili interesa građana – već zbog tehnologije. Mislim na tehnologiju vlasti. I moći, naravno.

Šta vam je ovaj put alibi. Šta i koga nam to nudite sada. Nekoga kome ne ponestaje daha u odlučnom trenutku, nekoga ko ima dovoljno jak glas da okupa bilo koju dvoranu, bilo koji skup, bilo koju priliku. Nekog ko shvata važnost i smislenosti osnovnog poretka stvari. Nekog ko zna da su svi bivši zaista bivši bez mogućnosti oprosta za sve što su prešutili i sve što nisu rekli ili su zakasnili da kažu. A takvog među vama nema.

Pozivate se na Boga a prodali ste i Bogića.

Prepoznaće, i neće zamjeriti neki ljudi, među ovim riječima i svoje. Namjerno ih nisam stavljao pod znake navoda jer to što su oni govorili i pisali većina nas je mislila. Živjeli smo skromno, vjerovali vam i nije nas uznemiravalo to što drugi žive mnogo bolje. Mogli smo i mi ali nas je bilo sramota.

Odstupite drugovi i drugarice. Ovo je sud vaše Partije. Bez vas će ono što nas očekuje biti lakše i jedino moguće.

Radomir Lazić
Autor/ica 18.10.2014. u 15:02