Novi naslovi u izdanju Buybooka

tačno.net
Autor/ica 5.8.2016. u 12:04

Novi naslovi u izdanju Buybooka

”Čovjek bez lica” Milorada Popovića, ”Laki pogon” Nihada Hasanovića, ”Njih tri” Marka Vešovića, ”Kad sam bio hodža” Damira Ovčine, ”Hidžab i himen” Mone Eltahawy, ”De Nirova igra” Rawi Hagea, ”Povratak u Hemonwood” Aleksandra Hemona, ”Bog u svakom kamenu” Kamile Shamsie, ”Oaza pod kišobranom” Nenada Đurića i ”Rasprava o miru i nasilju” Nerzuka Ćurka , naslovi su koje je izdavačka kuća Buybook objavila pred prvi internacionalni festival književnosti Bookstan te ih u programu festivala, uz prisustvo autora i autorica premijerno predstavila.

Milorad Popović, jedan od najznačajnijih savremenih crnogorskih autora, nakon višestruko nagrađivanog romana ”Karnera” za kog je, između ostalih dobio i nagradu Meša Selimović, napisao  je roman ”Čovjek bez lica” kog je za bh. tržište objavio Buybook.
”Čovjek bez lica” označen je kao najveći špijunski roman naših dana u kom se autor bavi Crnom Gorom i Jugoslavijom u 20 stoljeću. U knjizi ”Čovjek bez lica susreću se stvarne istorijske osobe i fiktivni likovi, a Popović piše o idealima i odustajanju od njih, o prevratima, nastajanju i rastakanju država i velikih ideja.

Ibrahimovic, Popovic, Mandic, Nikolaidis, predstavljanje savremene crnogorske knjizevnosti
Popovićev roman predstavljen je u okviru Bookstanovog programa posvećenog regionalnom autorstvu i izdavaštvu, najprije kroz promociju savremene crnogorske književnosti na kojoj su učestvovali i Andrej Nikolaidis te Ethem Mandić a potom i na predstavljanju izdavačkih kuća Fraktura iz Zagreba i Buka iz Beograda, kada je Popovićev zagrebački izdavač Seid Serdarević govorio o romanu ”Čovjek bez lica”, a Ivan Bevc iz Buke o Bekimu Sejranoviću, Bukinom i Buybookovom autoru.

”Laki pogon”, novi roman Nihada Hasanovića objavljen u Buybooku, predstavljen je u programu Book launch kojim je počinjao svaki od četiri festivalska dana.
”Hasanovićevi likovi u službi su struje života. Oni zajedno djelujući pričaju priču o nepredvidivosti, o uzročno-posljedičnim relacijama koje postoje izvan egzistencije pojedinca, o bezgraničnosti svjetova, te o korelacijama likova različitog vremena i drugačijeg porijekla, ali nosioca one iste iskonske ljudske potrebe; potrebe da prkose smrti. Laki pogon je roman, koji čitaocu suptilno otvara mogućnost za upisivanje i razumijevanje vlastitih promišljanja o vrijednostima života i značenju smrti, sugerirajući kontemplaciju o granicama svjetova sa kojima se pojedinac susreće”, napisala je o novom Hasanovićevom djelu Aida Hadžibegović -Đombić.

U okviru istog programa, takođe premijerno, predstavljen je i roman prvijenac Damira Ovčine ”Kad sam bio hodža”. Damir Ovčina ispisao je stranice o prinudnom prestanku dječaštva i početku rata koji ga četiri godine ostavlja na neprijateljskoj teritoriji. Još jednu priču o ratu kao dominantnoj temi bosanskohercegovačkog stvaralaštva, Ovčina je upotpunio pričom o ljubavi koja ponekad i od smrti spašava.

Hasanovic, Ovcina, Pobric

Nove pjesničke zbirke Mustafe Zvizdića, Asmira Kujovića, Naide Mujkić, Marka Vešovića i Nenada Đurića takođe su promovisane u programu Bookstana.
Vešovićeva i Đurićeva dio su onih objavljenih pred početak festivala.
Poetsko prozna zbirka ”Njih tri” Marka Vešovića je emotivna posveta najznačajnijim ženama u pjesnikovom životu-ženi, maji i kćerki kroz koju autor vodi dijalog i sa drugim piscima iz svjetske i domaće književnosti a ponekad i sa vlastitim ranije objavljenim stihovima.
”Oaza pod kišobranom” naziv je knjige i pjesme koju je Neand Đurić posvetio svom prerano preminulom prijatelju Nisvetu Džanki.
”Poezija Nenada Đurića žubori krvlju, melodijom nezatomljive sirovosti melanholije koju cijedi muška tuga. Muška tuga koja dovodi u opasnost iluziju unutrašnjeg mira, drobi dušu okoštalu od nepomičnosti, okoštalu od ove puke i uboge bosanske sirotinje. Na Divljem Zapadu Orijenta, tu gdje očaj puca po šavovima, ovaj literarni virtuoz ne kroji ni po čijoj mjeri, a opet plete tako vješto, nimalo uvelo, nimalo bljutavo, nimalo mrtvački –  gorak, Nenad Đurić prija oporo i nije za svačiji stomak”, napisala je o knjizi Meliha Hadžimehmedagić.

U Book launchu publika se imala priliku sresti i sa Nerzukom Ćurkom, autorom kapitalne studije o nasilju i zlu pod nazivom ”Rasprava o miru i nasilju”.
Još jedan pogled na regionalno izdavaštvo dale su nam Miljenka Buljević iz zagrebačke Bookse i Susan Curtis Kojaković, osnivačica londonskog Istros Booksa.

Nerzuk Curak

Gost izdavač u programu Bookstana bila je Dobra knjiga sa autorima i autoricama nagrađenih knjiga na konkursu Fondacije za izdavaštvo.
Predstavljeni su Adisa Bašić, Lejla Kalamujić, Mile Stojić i Hadžem Hajdarević.

”Hidžab i himen” Mone Eltahawy, ” Bog u svakom kamenu” Kamile Shamsie i ”De Nirova igra” Rawi Hagea naslovi su autora i autorica predstavljeni u Centralnom programu Bookstana po izboru ovogodišnjeg kuratora Aleksandra Saše Hemona, takođe objavljeni pred festival u izdanju Buybooka.

Mona Eltahawy
Buybook je prva izdavačka kuća u regiji koja je u b/h/s prevodu objavila knjigu ” Hidžabi i himeni: zašto je Bliskom istoku potrebna seksualna revolucija”  Mone Eltahawya o kojoj je sa autoricom razgovarala još jedna važna festivalska gošća- Amila Buturović, orijentalistica i anglistica, koja je u Sarajevo došla sa prestižnog kanadskog York univerziteta na kom predaje.

Promocija knjige Mone Eltahawy bila je jedna u nizu za koju nije bilo dovoljno mjesta u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ova američka aktivistica, feministica, novinarka i književnica porijeklom iz Egipta, govori i piše o borbi protiv patrijarhata te nužnosti da žena o vlastitom životu govori kao da je važan, jer jeste.

Još jedna gošća Centralnog programa Bookstana, takođe među onima koje objedinjuju iskustvo života na Istoku i Zapadu je i Kamila Shamsie iz Pakistana, danas stanovnica Londona. Autorica je niza romana među kojima je i višestruko nagrađivani ”Spaljene sjenke” koji je preveden na 20 jezika.

Kamila Shamsie
U Sarajevu je promovisana njena nova knjiga ”Bog u svakom kamenu”, roman koji se našao se u užem izboru za nagradu Bailey’s Women’s.

U Centralnom programu predstavljen je i  Rawi Hag te njegove višestruko nagrađivane knjige ”Žohar” i ”De Nirova igra”, Rabih Alameddine, autor kom je Buybook objavio gotovo sve naslove te Aleksandar Hemon sa svoim novim romanom ”Kako su nastali ratovi zombija”.
Hemona smo imali priliku čuti i tokom predstavljanja njegove knjige kolumni ”Povratak u Hemonwood” koje objavljuje na portalu radiosarajevo.ba.

Kroz veći dio Centralnog programa vodio nas je John Freeman, ugledni američki kritičar i autor koji je u programu Bookstana između ostalog predstavio i časopis Freeman’s.

John Freeman
Zemlja u fokusu u prvom festivalskom izdanju bila je Turska te je u okviru ovog dijela programa predstavljen roman ”Žene koje huču u čvorove” autorice i Bookstanove gošće Ece Temelkuran.

Moderatori i moderatorice Bookstana bili/e su: Ahmed Burić, Ferida Duraković, John Freeman, Edin Pobrić, Nedžad Ibrahimović, Amra Mutapčić Čengić, Amila Buturović, Adisa Bašić, Nermin Mollaoglu, Enver Kazaz i Kristina Ljevak.

Na radionicama za mlade književne kritičare i kritičarke predavali su: Edin Pobrić, Nenad Rizvanović, Teofil Pančić, Aleksandar Hemon, Mona Eltahawy i Joh Freeman.

U četiri festivalska dana bilo je 25 promocija, a festival se održavao u kulisama dvije izložbe, ”Tajna stripa od malina” nastale prema priči Karima Zaimovića autora Aleksandra Saše Brezara, Enisa Čišića i Borisa Stapića te Buybookovih naslovnica dizajnerice Aleksandre Nine Knežević, nastalih tokom osam godina njene saradnje sa ovom izdavačkom kućom. Festival je pratila i prodajna izložba knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača.

Bookstan je ugostio više od 50 autora, kritičara, urednika i izdavača.

tačno.net
Autor/ica 5.8.2016. u 12:04